Antena 3 CNN International News "Pur și simplu nu există!" | Putin dă de înțeles că a bătut ultimul cui în sicriul grupării Wagner

"Pur și simplu nu există!" | Putin dă de înțeles că a bătut ultimul cui în sicriul grupării Wagner

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 13:10 14 Iul 2023 Modificat la 13:15 14 Iul 2023
Putin
Sursa foto: hepta

Discuția a avut loc la sediul președinției ruse în data de 29 iunie, conform purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov.

Față în față cu Putin s-au aflat 35 de comandanți Wagner, inclusiv șeful grupării, Evgheni Prigojin.

"Pe de o parte, la întâlnire am făcut o evaluare a ceea ce au realizat (mercenarii) pe câmpul de luptă (în Ucraina), iar pe de altă parte, o analiză a ce au făcut în timpul evenimentelor din 24 iunie.

În al treilea rând, le-am arătat posibile opțiuni pentru serviciul lor viitor, inclusiv utilizarea experienței lor de luptă. Asta a fost tot", a spus președintele rus într-un interviu pentru ziarul Kommersant.

Citește și: Biden: "Nicio perspectivă reală ca Putin să folosească arme nucleare" și "Prigojin să fie atent la ce mănâncă"

El a fost întrebat dacă gruparea Wagner va fi păstrată ca unitate de luptă.

"Ei bine, PMC (grupul militar privat, n.r.) Wagner nu există. Noi nu avem o lege pentru organizațiile militare private! Pur și simplu nu există o astfel de entitate juridică", a explicat Putin.

El continuat să repete că Wagner nu are baza juridică pentru a exista.

"Gruparea există, însă nu și din punct de vedere legal. Chestiunea legalizării efective este o problemă separată. Este o chestiune care ar trebui să fie discutată în Duma de Stat, în guvern", a spus președintele rus, care a recunoscut anterior că "gruparea care nu există" a fost finanțată de statul rus cu circa un miliard de dolari pe an, începând din 2014.

Putin a mai confirmat că le-a oferit celor 35 de lideri Wagner mai multe opțiuni de a-și continua activitatea militară, inclusiv sub comandantul cu indicativul 'Sedoy', un bărbat sub conducerea căruia au luptat în ultimele 16 luni.

Gruparea Wagner a fost dezarmată

Armata rusă a anunțat la mijlocul acestei săptămâni că a preluat de la gruparea Wagner peste 2.000 de echipamente, 2.500 de tone de muniție și 20.000 de arme ușoare, relatează presa internațională.

Ministerul rus al Apărării a indicat că trupele regulate ruse au preluat tancuri T-90, sisteme lansatoare de rachete Grad şi Uragan, sisteme de apărare antiaeriană Panţîr şi obuziere.

"Toate echipamentele au fost livrate în spatele frontului, unde unitățile de reparație ale forțelor armate rusești efectuează lucrări de mentenanță", a precizat instituția citată.

Mercenarii Wagner s-au aflat în prima linie în luptele sângeroase pentru Bahmut, oraș pe care l-au capturat în luna mai și l-au predat armatei regulate ruse.

Rebeliunea Wagner a vizat înlăturarea lui Șoigu și Gherasimov. Aceștia au rămas în funcție

Ulterior, în contextul intenției Ministerului rus al Apărării de a absorbi în armată combatanții Wagner, aceștia au declanșat o rebeliune armată în timpul căreia au capturat comandamentul militar din Rostov pe Don, au doborât mai multe aparate ale aviației militare ruse trimise să-i bombardeze și au pornit în marș spre Moscova.

Revendicarea lor oficială era înlăturarea din funcție a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major, Valeri Gherasimov, acuzați de incompetență și corupție.

Rebeliunea s-a încheiat în seara zilei de 24 iunie, după mai puțin de două zile, cu un acord mediat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, care s-a oferit să-i găzduiască la el în țară pe mercenarii participanți la rebeliune.

Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că mercenarii Wagner au posibilitatea să se alăture trupelor regulate, să plece în Belarus sau să revină la viața civilă.

Șoigu și Gherasimov au apărut, ulterior revoltei, în imagini sau conjuncturi publice menite să sublinieze că și-au păstrat funcțiile.

×
x close