Președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Thomas Bach, și-a folosit discursul oficial pentru a mulțumi poporului chinez pentru că a primit atât de călduros Jocurile Olimpice de iarnă.
El a abordat, de asemenea, pandemia de COVID-19 și a mulțumit oamenilor de știință pentru că au făcut posibile Jocurile.
CIO a fost supus unor critici acerbe în ceea ce privește încălcările drepturilor omului din China, iar Bach le-a spus stadionului și milioanelor din întreaga lume care urmăreau că Jocurile Olimpice reprezintă o lume fără „nici o discriminare” și a îndemnat oamenii să „dea o șansă păcii”.
După o ceremonie, marcată de prezentarea cercurilor olimpice modelate din gheaţă, în ziua în care în calendarul chinezesc este marcată sărbătoarea „Lichun”, însemnând începutul primăverii, cele 91 de delegaţii sportive s-au prezentat în faţa puţinilor spectatori şi mari demnitari prezenţi în tribunele Stadionului Naţional. Fiecare delegaţie a fost însoţită de o reprezentantă a organizatorilor care purta o pancartă în formă de fulg de zăpadă asemănătoare unui nod chinezesc. Parada sportivilor a fost acompaniată de o selecţie de muzică clasică internaţională.
Pentru Partidul Comunist din China, aflat la guvernare, Jocurile vor oferi un moment de triumf național, deoarece Beijingul devine primul oraș care găzduiește atât Jocurile Olimpice de vară, cât și de iarnă. Este, de asemenea, primul eveniment global major în interiorul Chinei de când țara și-a închis granițele în urmă cu doi ani, în urma pandemiei de coronavirus.
Evenimentul, dominat de imagini cu fulgi de zăpadă şi gheaţă, a marcat punctul culminant al pregătirilor pentru Jocuri, care au fost afectate de pandemia COVID-19 şi de criticile privind drepturile omului în China, care au determinat mai multe ţări să organizeze un boicot diplomatic.
Pe un cub tridimensional care semăna cu un bloc de gheaţă, laserele au sculptat imagini de la fiecare dintre cele 23 de Jocuri de iarnă anterioare. Blocul a fost apoi „spart" de jucători de hochei pe gheaţă, permiţând astfel apariţia inelelor olimpice, toate în alb. Intrările delegaţiilor din „Hong Kong" şi pentru Rusia, au generat aplauze în stadionul parţial plin.
Delegaţia României a intrat în arenă precedată de cea a Marii Britanii şi urmată de cea a Comitetului Olimpic Rus. Preşedintele rus Vladimir Putin a putut fi văzut pe stadion fără mască. Sportivii din ţara sa nu au putut purta steagul ţării din cauza încălcărilor legate de dopaj, ei evoluând sub stindardul Comitetului Olimpic Rus.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping a declarat apoi deschise Jocurile Olimpice, după care a urmat rostirea jurământului olimpic. Anterior acestor momente au avut loc discursurile oficialilor, din partea organizatorilor şi a Comitetului Olimpic Internaţional.
Ceremonia s-a încheiat cu aprinderea flăcării olimpice pe Stadionul Naţional, flacără, ce din considerente ecologice, are dimensiuni mult reduse, fiind menţinută de o torţă, de forma celor care au purtat flacără de-a lungul ştafetei de 3 zile, care a străbătut China.
Aceasta va fi ultima dintre cele trei jocuri olimpice consecutive organizate în Asia de Est, după Pyeongchang 2018 și Tokyo 2020.
Aproape 3.000 de sportivi vor concura în 15 discipline în 109 evenimente. Unele evenimente, cum ar fi curlingul și sania, au început deja.
Spre deosebire de ceremonia de deschidere din 2008, la care tribunele au fost pline şi au participat 15.000 de figuranţi şi artişti, de această dată au fost mult mai puţini spectatori şi nu s-au vândut bilete, ci s-au acordat invitaţii. Spectacolul a fost realizat cu 4.000 de persoane.