Întrebat despre implicarea în executarea în masă a circa 5.000 de persoane, în anul 1988, Ebrahim Raisi s-a declarat un "apărător al drepturilor omului".
"Statele Unite sunt obligate să anuleze toate sancţiunile opresive impuse Iranului", a afirmat preşedintele-ales al Iranului.
Întrebat despre programul balistic al Iranului şi despre susţinerea pe care Teheranul o oferă organizaţiilor islamiste din Orientul Mijlociu, Ebrahim Raisi a subliniat că aceste chestiuni "nu sunt negociabile".
Administraţia Joseph Biden vrea să ajungă la o înţelegere cu Iranul în sensul relansării Acordului nuclear în cele şase săptămâni rămase până la instalarea noului preşedinte iranian, afirmă un oficial de la Washington.
"Ar putea fi îngrijorător dacă negocierile vor continua până la începutul lunii august. Dacă nu avem un acord până la instalarea noii administraţii din Iran, cred că vor apărea probleme grave asupra atingerii acestui obiectiv", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.
Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a avertizat însă că "va fi necesar să fie aşteptată instalarea noii administraţii de la Teheran" pentru a ajunge la un acord în domeniul nuclear.
Preşedintele are perogative limitate în Iran, unde esenţialul puterii se află în mâna liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care este decidentul ultim în dosarele sensibile, ca cel nuclear.
În contextul în care în capitala Austriei au loc negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Raisi a anunţat că Iranul ”nu va permite negocieri de plăcerea de a negocia”.
”Orice întâlnire trebuie să producă rezultate pentru naţiunea iraniană”, a subliniat el.
Acordul de la Viena oferă Iranului o relaxare a sancţiunilor occidentale şi ONU, în schmbul angajamentului de a nu se dota vreodată cu arma atomică şi de a-şi reduce drastic programul nuclear, plasat sub un control ONU strict.
Însă acordul a fost torpilat în mai 2018 de către fostul preşedinte american Donald Trump, care a retras Statele Unite din document, a reimpus Republicii islamice sancţiuni ridicate prin acord şi le-a multiplicat.
Negocierile actuale de la Viena vizează o revenire a Statelor Unite în acord.
Soluţia presupune o relaxare a sancţiunilor americane, în schimbul revenirii Teheranului la o aplicare strictă a acestui acord internaţonal, din care Iranul s-a retras treptat, ca represalii faţă de sancţiunile americane, renunţând la garanţii cu privire la activităţile sale nucleare controversate pe care le-a acceptat prin document.