Antena 3 CNN International News Un politician pro-Kremlin se pregătește să vină la putere într-un stat NATO din inima Europei

Un politician pro-Kremlin se pregătește să vină la putere într-un stat NATO din inima Europei

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 17:36 28 Sep 2023 Modificat la 17:58 28 Sep 2023
Fico
Sursa foto: hepta / DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Alegerile parlamentare din Slovacia, un stat cu o populație de 5,4 milioane de cetățeni, au loc pe 30 septembrie

De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, Slovacia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului.

Cele două țări au graniță comună, iar guvernul de la Bratislava a fost primul care a trimis Kievului apărare antiaeriană și a primit zeci de mii de refugiați, notează CNN într-o analiză publicată pe site-ul său.

Însă toate acestea s-ar putea schimba dacă Robert Fico (foto) ajunge la putere.

Citește și: Europarlamentarii români cer Comisiei Europene anchetarea relațiilor Austriei cu Rusia

Acest fost prim-ministru nu își ascunde simpatiile față de Kremlin și i-a acuzat pe "naziștii și fasciștii ucraineni" că l-au provocat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, să lanseze invazia, redistribuind astfel narațiunea la care liderul rus apelează frecvent pentru a-și justifica războiul.

Fico a cerut guvernului slovac să înceteze să mai furnizeze arme Kievului și a declarat că, dacă va redeveni prim-ministru, Slovacia va pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina.

Cine este Robert Fico

Fico a fost prim-ministru al Slovaciei timp de peste un deceniu, între anii 2006 și 2010, și apoi între anii 2012 și 2018.

El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după săptămâni de proteste masive declanșate de asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova.

Înainte de asasinarea sa, Kuciak publicase un reportaj despre corupția în rândul elitelor politice ale țării, inclusiv despre persoane aflate în legătură directă cu Fico și cu partidul său, SMER.

La alegerile din 2020, alegătorii s-au îndepărtat de SMER și au ales partidul de centru-dreapta OLaNO, condus de Igor Matovic, un om de afaceri care și-a bazat campania pe o platformă anticorupție și a promis să "curețe" Slovacia

Văzut inițial ca o gură de aer proaspăt în politica locală, OLaNO și liderul său au sfârșit prin a-i dezamăgi pe mulți dintre alegători.

Partidul lui Fico profită de scandalurile din pandemie și revine în forță

Matovic s-a văzut forțat să demisioneze după mai puțin de un an la putere, după ce decizia sa unilaterală de a cumpăra vaccinuri anti COVID-19 din Rusia a declanșat o revoltă în guvernul său de coaliție.

Locul lui Matovic a fost luat, ca premier interimar, de ministrul său de Finanțe, Eduard Heger, dar și acesta a sfârșit prin a demisiona și a fost înlocuit de un tehnocrat, Ludovit Odor.

În acest context, partidul SMER al lui Robert Fico a reușit să revină și în prezent este favoritul sondajelor.

Într-un grafic valabil la nivelul datei de 26 septembrie, Politico acorda o cotă electorală de 20% formațiunii SMER. Pe locul doi, cu 18%, se situa formațiunea social-liberală "Slovacia Progresistă" (PS).

Slovacia are un sistem electoral complicat și o scenă politică fragmentată, cu până la 8 - 10 formațiuni și grupări politice potențial capabile să atingă pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament.

50% dintre slovaci spun că SUA sunt "o amenințare la adresa securității" și doar 40% spun că Rusia e de vină pentru războiul din Ucraina

Acest lucru înseamnă că, în ipoteza în care partidul lui Fico câștigă alegerile, acesta va avea probabil nevoie de cel puțin un partener de coaliție.

Fostul premier nu a exclus colaborarea cu Republika, un partid de extremă dreapta, care susține că războiul din Ucraina este o consecință a "politicii de expansiune a NATO" și a "agresiunii Kievului față de minoritatea rusă din estul Ucrainei".

Potrivit unui sondaj realizat de GlobSec, un grup de reflecție în domeniul securității cu sediul la Bratislava, doar 40% dintre slovaci cred că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina.

Același studiu a arătat că 50% dintre slovaci percep Statele Unite ca pe o amenințare la adresa securității.

În contrapartidă, în Republica Cehă, de care Slovacia s-a desprins pașnic după disoluția blocului comunist, 71% dintre cetățeni acuză Rusia pentru război.

×
x close