Antena 3 CNN International News Arsenalul mortal de rachete al lui Kim Jong-un. Regimul a confirmat o nouă lansare de pe submarin, cu o tehnologie care îngreunează detecția

Arsenalul mortal de rachete al lui Kim Jong-un. Regimul a confirmat o nouă lansare de pe submarin, cu o tehnologie care îngreunează detecția

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 10:38 20 Oct 2021 Modificat la 10:43 20 Oct 2021
racheta Coreea de Nord
Arsenalul mortal de rachete al lui Kim Jong-un. Regimul a confirmat o nouă lansare de pe submarin, cu o tehnologie care îngreunează detecția Sursa foto: cnn.com

Noul test de la începutul săptămânii vine după o serie de lansări de rachete care au avut loc în ultimele săptămâni și despre care Phenianul a afirmat că sunt proiectile hipersonice și cu rază lungă de acțiune.

Agenția nord-coreeană KCNA transmis că racheta testată marți dispune de o nouă tehnologie de control și detecție a țintei, care îi permite să se deplaseze lateral.

Vehiculul balistic ar fi, de asemenea, capabil să "planeze și să sară".

KCNA a prezentat fotografii ale rachetei în cauză și a adăugat că a fost lansată de pe același submarin care a servit drept rampă într-un test mai vechi, din 2016.

La rândul său, Comitetul Șefilor de Stat Major din Coreea de Sud a declarat că o rachetă nord-coreeană a fost lansată din portul Sinpo, situat în estul țării, acolo unde sunt localizate submarinele Phenianului.

Racheta a căzut în Marea Japoniei, după un parcurs de 450 de kilometri la o altitudine maximă de 60 de kilometri.

Testele balistice nord-coreene arată că Phenianul poate lovi Coreea de Sud și Japonia

În octombrie 2019, Coreea de Nord a lansat o rachetă de tip Pukguksong-3 de pe o platformă submarină. KCNA a transmis la momentul respectiv că racheta a fost lansată sub un unghi mare (aproape de verticală, n.r.) pentru a minimiza "amenințarea externă".

Dacă racheta ar fi fost lansată pe o traiectorie standard în locul celei verticale, ar fi putut să parcurgă aproximativ 1.900 de kilometri.

La o astfel de rază de acțiune, racheta poate atinge atât ținte din Coreea de Sud cât și din Japonia.

Capacitatea de a lansa rachete de pe submarin oferă regimului de la Phenian posibilitatea de a-și desfășura armamentul dincolo de limitele peninsulei coreene, remarcă presa internațională.

Coreea de Nord și Coreea de Sud se află, încă, în război din punct de vedere tehnic. Conflictul dintre Phenian și Seul s-a încheiat printr-un armistițiu semnat în 1953.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat săptămâna trecută că nu dorește reizbucnirea conflictului, însă țara sa trebuie să-și dezvolte armamentul pentru a se apăra de inamici, mai exact de Statele Unite, pe care Kim le acuză de ostilitate.

Panoplia balistică a lui Kim Jong-Un

Experții militari au estimat că  regimul de la Phenian dispune de mai multe tipuri de rachete balistice cu rază medie și lungă de acțiune.

Acestea sunt:

  • Nodong: rază de acțiune 1.500 kilometri
  • Pukguksong-3: 1.900 kilometri
  • Pukguksong-2: 2.000 kilometri
  • Musudan: 4.000 kilometri
  • Hwasong-12: 4.500 kilometri
  • Hwasong-14: 10.400 kilometri
  • Hwasong-15: 13.000 kilometri

Regimul nord-coreean se află sub sancțiunile dispuse de Națiunile Unite pentru programul său de rachete.

În paralel, SUA cer Phenianului să renunțe la programul său nuclear înaintea relaxării sancțiunilor internaționale, însă regimul lui Kim Jong-Un a refuzat până în prezent să dea curs acestei solicitări.

Dialogul dintre SUA și Coreea de Nord s-au întrerupt din cauza neînțelegerilor asupra denuclearizării peninsulei.

În prezent, sunt programate discuții la Seul între Coreea de Sud, SUA și Japonia pe tema amenințărilor ridicate de Phenian.

Însărcinatul american pentru Coreea de Nord, Sung Kim, ar urma să discute modalități de restartare a dialogului cu regimul lui Kim Jong-Un, inclusiv o eventuală declarație oficială de încheiere a războiului din peninsulă.

Oficialul a precizat că administrația Biden este deschisă unei întâlniri fără precondiții cu reprezentanții Phenianului.

×
x close