La începutul lunii noiembrie, tenismena chineză a acuzat un lider al partidului comunist chinez că ar fi agresat-o sexual. Ulterior, sportiva a dispărut din vizorul lumii, lucru care a dus la îngrijorări cu privire la siguranța acesteia.
”Nu am făcut nicio acuzație de agresiune sexuală”, a afirmat Peng Shuai, într-un interviu în limba chineză pentru publicația Lianhe Zaobao. Sunt și primele comentarii adresate presei internaționale de când a început toată povestea.
Întrebată dacă a fost liberă sau dacă este îngrijorată de siguranța ei, Peng a spus că „a fost întotdeauna liberă” și că locuiește la casa ei din Beijing.
Interviul a avut loc duminică, pe marginea competiției de schi organizată de Federația Internațională de Schi de la Shanghai, unde Peng a fost fotografiată alături de legenda chineză a baschetului Yao Ming și de doi foști olimpici: marinarul Xu Lijia și jucătorul de tenis de masă Wang Liqin.
Cu toate acestea, la nivel internațional scepticismul persistă. Totodată s-a solicitat o anchetă cu privire la acuzațiile pe care le-a făcut sportiva.
Cu privire la postarea de pe social media, ștearsă de atunci de pe contul ei de pe Weibo, platforma de socializare similară Twitter a Chinei, în care a detaliat acuzațiile din 2 noiembrie, Peng a spus că a fost o neînțelegere.
"În primul rând, ține de confidențialitatea mea. Probabil că au existat multe neînțelegeri. Prin urmare, nu ar trebui să existe o astfel de interpretare distorsionată aici", a spus ea.
Potrivit capturilor de ecran ale acelei postări, dubla campioană de Grand Slam la dublu l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a făcut presiuni pentru a întreține relații intime el acasă, în urmă cu trei ani.
Răspunsul imediat al autorităților chineze a fost să cenzureze orice mențiune a acuzației online și să blocheze contul Weibo al lui Peng din rezultatele căutării. Peng a dispărut din vizorul publicului timp de mai bine de două săptămâni, determinând nume mari din lumea tenisului și Națiunile Unite să ceară răspunsuri cu privire la locul unde se află -- precum și o anchetă completă asupra acuzațiilor ei împotriva lui Zhang.
Autoritățile chineze nu au recunoscut acuzațiile de agresiune sexuală împotriva lui Zhang și discuțiile pe acest subiect continuă să fie cenzurate în China.
Cum sunt văzute declarațiile tenismenei
Pe fondul criticilor internaționale tot mai mari, indivizii care lucrează pentru mass-media controlată de guvernul chinez și pentru sistemul sportiv de stat au lansat o serie de fotografii și videoclipuri, dovadă că Peng este vie . Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat că a organizat cel puțin două apeluri video cu ea, spunând că sportiva a „reconfirmat” că este în siguranță și bine.
În interviul de duminică, Peng și-a exprimat aprecierea față de CIO, spunând că este „foarte recunoscătoare” organismului olimpic și că este „foarte fericită că vorbește constant cu ei”.
Peng a mai spus că a scris un e-mail președintelui și CEO-ului WTA, Steve Simon, retractând acuzațiile ”complet din propria inițiativă”. La acea vreme, Simon a pus la îndoială validitatea e-mailului și a spus ”nu ne vom simți confortabil până când nu vom avea ocazia să vorbim cu ea”.
Un purtător de cuvânt al WTA a declarat luni pentru CNN: ”A fost bine să o văd pe Peng Shuai într-un cadru public și sperăm că totul este bine.
”După cum am afirmat în mod constant, aceste apariții nu atenuează și nu abordează preocupările semnificative ale WTA cu privire la bunăstarea și capacitatea ei de a comunica fără cenzură sau constrângere. Rămânem fermi în apelul nostru pentru o investigație completă, corectă și transparentă, fără cenzură, cu privire acuzația ei de agresiune sexuală, care este problema care a dat naștere îngrijorării noastre inițiale”.
Incidentul a făcut ca WTA să anunțe suspendarea imediată a tuturor turneelor din China, inclusiv Hong Kong. Steve Simon a spus că decizia se bazează pe răspunsul „inacceptabil” al oficialilor chinezi, inclusiv cenzurarea acuzațiilor lui Peng și ignorarea acestora, solicitând o anchetă completă și transparentă.
Povestea vine cu doar câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, un eveniment despre care mai multe națiuni occidentale au declarat că diplomații lor îl vor boicota din cauza acuzațiilor cu care se confruntă China cu privire la nerespectarea drepturilor omului.
Ministerul de Externe al Chinei a spus că guvernul speră că ”speculațiile rău intenționate” cu privire la bunăstarea și locul în care se află Peng vor înceta și că cazul ei nu ar trebui politizat. Ministerul a mai spus că situația lui Peng ”nu a fost o problemă diplomatică”.
În calitate de vicepremier, Zhang, în vârstă de 75 de ani, a făcut parte din Comitetul permanent al Politic al partidului, format din șapte persoane -- organul suprem de conducere al țării -- alături de președintele Xi Jinping din 2012 până în 2017.