Antena 3 CNN International News Paște în vremuri de război. Cum sărbătoresc ucraineni Învierea Domnului între alarme aeriene și cântece bisericești

Paște în vremuri de război. Cum sărbătoresc ucraineni Învierea Domnului între alarme aeriene și cântece bisericești

Cerasela Stafie
4 minute de citit Publicat la 10:40 24 Apr 2022 Modificat la 10:41 24 Apr 2022
ou? Pa?te Ucraina
Paște în vremuri de război. Cum sărbătoresc ucraineni Învierea Domnului între alarme aeriene și cântece bisericești Sursa foto: CNN

În mod tradițional, este un timp de reflecție și renaștere, dar această duminică marchează și exact două luni de când Ucraina a fost împinsă într-un război devastator, după ce forțele ruse au invadat, pe 24 februarie.

În discursul său din noaptea de sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre semnificația zilei. "astăzi a fost Sâmbăta Mare pentru creștinii de rit răsăritean. Ziua dintre Răstignire și Înviere. Se pare că Rusia este blocată într-o astfel de zi", a spus el.

"Este ziua în care moartea triumfă și se presupune că Dumnezeu este mort. Dar va fi o Înviere. Viața va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună. Și răul va fi pedepsit", a adăugat Zelenski.

Pe măsură ce luptele cresc în sudul și estul țării, mulți ucraineni se sprijină în credința lor în căutarea alinării, în timp ce alții aleg să se întoarcă acasă, din Polonia vecină, pentru a fi printre cei dragi pentru comemorarea Paștelui.

"Nu am fost niciodată atât de fericită în viața mea. Când, în sfârșit, mi-am revăzut soțul, în prima mea noapte aici, încă simțeam că era un vis", a declarat Anna-Mariia Nykyforchyn, 25 de ani, din Lviv, un oraș vestic în mare măsură ferit de asaltul rusesc.

Însărcinată în nouă luni când a izbucnit războiul, ea a fost una dintre cei peste cinci milioane de oameni care au luat decizia dificilă de a pleca. A mers în Polonia, unde și-a adus pe lume copilul. S-a întors acum două zile cu bebelușul ei, Marharyta.

”Pentru mine, a fost extrem de important să mă întorc acasă înainte de Paște”, a povestit femeia, înainte de a-și împărtăși bucuria față de perspectiva ca bunicii cuplului să se întâlnească cu noua generație a familiei. "Mi-am dorit foarte mult să fim împreună. Este o rază de speranță că totul va fi bine."

Cocoțată pe canapeaua din apartamentul ei din centrul Lviv, Nykyforchyn își privește soțul, Nazar, în vârstă de 27 de ani, a cărui atenție este fixată asupra fetiței mici, care dormea ​​în poală.

În timp ce mândru tată este în mod clar încântat să se reîntâlnească cu soția și fiica sa, această tânără familie este unele dintre cele mai norocoase. Nu toți vor avea aceeași șansă de a se reuni cu cei dragi.

Guvernul ucrainean a anunțat noi resctricții de deplasare pentru weekendul de Paște, pe fondul avertismentelor autorităților cu privire la potențialul creșterii activității militare ruse în timpul sărbătorilor de sărbători. Și la începutul acestei săptămâni, oficialii din regiunile Luhansk și Sumy i-au îndemnat pe rezidenți să participe la slujbele virtuale, invocând posibile ”provocări” rusești, menționând în același timp că multe biserici au fost distruse în invazie.

În ciuda îngrijorărilor, locuitorii din Liov au mers sâmbătă la bisericile din oraș pentru binecuvântări și rugăciune. La Biserica Mijlocirea Maicii Domnului, credincioșii au ignorat apelurile de a rămâne acasă și au stat în schimb la coadă cu coșuri împodobite cu alimente gata să fie binecuvântate cu apă sfințită de către preoții parohi.

Volodimir, în vârstă de 53 de ani, stă cu răbdare alături de familia sa, așteaptând ca preotul să ajungă și la ei, prin mulțime. ”Oamenii cred adesea că sărbătorile ar trebui să fie vesele, să aducă ușurare și să le facă mai ușoare – iar când se simt bine, nu se îndreaptă către adevărata credință... Acum trecem prin momente grele, oamenii încep să se apropie de Dumnezeu, aici sunt mai mulți oameni decât înainte și asta e bine pentru noi”, spune el, înainte de a arăta reporterilor CNN pasca de casă, cârnații, șunca și brânza, cuibărite printre lumânări și ouă decorative în coșul său.

"Astăzi, dimineața, a fost o alarmă, dar acum slavă Domnului că este mai liniștit și am putut veni. Este foarte important pentru noi. Este biserica pe care o vizităm des", adaugă el.

În apropiere, ajutorul bisericesc Andrii, în vârstă de 35 de ani, încarcă cu grijă cutii cu alimente de Paște pentru trupele ucrainene. "Încercăm să păstrăm o stare de sărbătoare și să sperăm pentru dreptate și pace. În această sărbătoare, Paștele dă și mai multă speranță. Trebuie să credem în biruință la fel cum credem în Iisus Hristos", spune el.

Făcând semn către containerele care se umple rapid, el explică că ”vor fi trimise la unitățile militare care protejează patria. Băieții ar trebui să aibă ocazia să mănânce niște pască și cârnați.”

O rafală de vânt prinde pânza frumos brodată care acoperă coșul Mariannei, în vârstă de 35 de ani. După ce a pus-o la loc, ea le povestește reporterilor CNN că familia ei nu a ținut cont de avertismente de a rămâne acasă.

"Este înfricoșător și e anxietate în sufletul meu. La Odesa azi a avut loc o lovitură cu rachete... Dar credem în Dumnezeu și sperăm că totul se va sfârși cu victoria", explică femeia.

”Am primit o notificare de la oficialii orașului nostru că oamenii ar trebui să stea acasă, dar nu putem. Cum să nu binecuvântăm pâinea de Paște?”, continuă ea. ”S-a mai întâmplat în timpul pandemiei de Covid -- și acum oamenii au nevoie disperată de sărbătoare.”

×
x close