Întâlnirea, care a început la ora locală 16:30 (ora 11:30 în România), a fost confirmată oficial cu puțin timp înainte de a avea loc în mod efectiv.
"Cele două părți au convenit să ducă la îndeplinire înțelegerea la care am ajuns împreună cu președintele Biden (la summit-ul G20 din) Bali. Cele două părți au făcut progrese și au ajuns la acorduri cu privire la unele aspecte specifice. Acest lucru este foarte bun (...)
Interacțiunile dintre state ar trebui să se bazeze întotdeauna pe respect reciproc și sinceritate. Sper că prin această vizită, domnule secretar de stat, veți aduce mai multe contribuții la stabilizarea relațiilor dintre SUA și China", a declarat Xi, într-o înregistrare video difuzată de televiziunea de stat CCTV.
Presa internațională remarcă faptul că, în general, președinții chinezi i-au primit pe secretarii de stat ai SUA când aceștia au vizitat China, fără ca asta să constituie o regulă absolută.
Întâlnirea Xi - Blinken vine după ce oaspetele american a purtat discuții cu Wang Yi - șeful de facto al diplomației de la Beijing - și cu omologul chinez Qin Gang.
BBC relatează că discuțiile cu Wang Yi s-au prelungit cu o oră peste intervalul programat.
Potrivit unei declarații a Ministerului chinez de Externe după aceste discuții, Wang Yi i-a transmis lui Blinken că "nu există loc de compromis" în privința Taiwanului, o autoguvernare insulară pe care China o consideră parte a teritoriului național și care este sprijinită politic și militar de SUA.
În plus, Wang Yi a cerut ca Statele Unite să ridice "sancțiunile unilaterale" împotriva Chinei, "să pună capăt reprimării dezvoltărilor științifice și tehnologice" chineze și să nu se amestece în afacerile interne ale Chinei.
"Trebuie făcută o alegere între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict", a spus diplomatul chinez.
Presa internațională comentează, în acest context, că dialogul confirmat "pe ultima sută de metri" între președintele chinez și secretarul de stat american subliniază importanța prezenței la Beijing a acestuia din urmă.
Vizita lui Antony Blinken în China are loc într-un moment în care atât Beijingul, cât și Washingtonul au recunoscut că relațiile diplomatice sunt la un nivel scăzut.