Atentatele comise de jihadiști echipați cu centuri explozive și arme automate au vizat, atunci, șase baruri și restaurante pariziene, un stadion și sala de concerte Bataclan, unde s-au înregistrat cele mai multe victime.
Bilanțul operațiunii revendicate de ISIS se ridică la 130 de morți și peste 350 de răniți, cel mai mare număr de victime înregistrate în Franța pe timp de pace.
La proces, care se estimează că va dura 9 luni, vor participa circa 1.800 de persoane care s-au constituit părți civile și care vor fi reprezentate de peste 300 de avocați.
Sunt 20 de acuzați, dar șase dintre aceștia sunt judecați în lipsă. Unii sunt acuzați că au ajutat la procurarea de arme și mașini pentru jhadiștii care au dus la îndeplinire atacurile. Alții sunt acuzați pentru rolul în planificarea atentatelor.
Verdictul este așteptat la finele lunii mai anul viitor. Pedeapsa cea mai mare pe care o pot primi acuzații este închisoarea pe viață.
Cel mai cunoscut acuzat refuză de șase ani să vorbească
Cel mai proeminent dintre acuzați este Salah Abdeslam, 31 de ani, un franco-marocan despre care se crede că este singurul supraviețuitor al comandourilor de asasini. El nu și-a detonat centura explozivă.
După atacuri, a fugit la Bruxelles, unde a fost arestat câteva luni mai târziu. Nu a făcut mărturisiri din închisoare și se așteaptă ca interogarea lui să fie un punct cheie al procesului.
Abdeslam este în izolare totală de peste cinci ani și a fost plasat sub supraveghere video non-stop, atât în timpul plimbărilor prin curtea închisorii, cât și în celulă.
La șase ani de la masacru, supraviețuitorii și rudele victimelor se luptă cu traumele
"Noaptea aceea ne-a aruncat pe toți în orare și hidoșenie", spune Jean-Pierre Albertini, al cărui fiu, Stephane, de 39 de ani, a fost ucis la Bataclan.
Jerome Barthelemy, 48 de ani, este unul dintre cei care au scăpat cu viață din sala de concerte unde atacatorii ISIS au mitraliat tot ce le-a ieșit în cale.
Poliția franceză a închis accesul pietonal și rutier în jurul Palatului de Justiție
"Ce mă interesează în acest proces este mărturia altor supraviețuitori... să aflu cu ce s-au luptat în ultimii șase ani. Cât despre acuzați, nici nu mă aștept să vorbească", a estimat el.
Barthelemy spune că este bine în prezent dar s-a luptat în ultimii ani cu depresia și anxietatea.
Poliția a fost plasată în alertă maximă înaintea începerii procesului iar străzile din jurul Palatului de Justiție au fost închise pietonilor și traficului rutier.
Malurile Senei pe porțiunea corespunzătoare au fost, de asemenea, închise.
Persoanele autorizate să participe la proces trebuie să treacă prin mai multe puncte de verificare înainte de a putea pătrunde într-o sală de judecată special construită și în alte încăperi, unde audierile vor fi transmise.