Grandi a descris acest număr ca fiind ”terifiant”. ”Sunt sute de mii de oameni în mișcare, care încearcă să fugă din zona de luptă și să caute refugiu mai întâi în interiorul Ucrainei în zonele sigure. Dar spațiul sigur se reduce și oamenii încearcă inevitabil să treacă granițele”, a spus el.
Aproape toți refugiații sunt femei, copii și persoane în vârstă, a precizat Filippo Grandi, care a spus că nu a văzut o asemenea preponderență în întreaga sa carieră.
"Este o populație foarte specificată. Este semnificativ că de Ziua Internațională a Femeii, bărbații fac război și femeile plătesc consecințele", a continuat comisarul ONU.
El a spus că majoritatea refugiaților au călătorit în Polonia, Moldova și în alte țări vecine, adăugând că majoritatea se îndreaptă către ”unde au legături, familie”.
„Ceea ce ne temem este un al doilea val de persoane care au mult mai puține resurse și conexiuni și care vor fi mult mai vulnerabile”, a avertizat oficialul.
România a primit 281.000 de refugiați de la începutul conflictului din Ucraina, a declarat marți pentru CNN Poliția de Frontieră Română, iar 208.000 dintre aceștia au părăsit deja țara.