Datele citate de CNN arată că Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Wilders a obținut 37 de mandate parlamentare din 150.
Alianța dintre Partidului Laburist și Verzi a adunat 25 de mandate, iar Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), al premierului demisionar Mark Rutte, a câștigat 24 de mandate.
Wilders (foto), un politician de 60 de ani, a promis în alegeri să oprească orice fel de imigrație, să reducă drastic plățile Olandei către Uniunea Europeană și să blocheze intrarea oricărui nou membru în Uniune, inclusiv a Ucrainei.
"Era Mark Rutte se încheie cu o revoltă populistă de dreapta, care zguduie Haga până în temelii. Victoria electorală istorică pe care PVV a obținut-o miercuri a depășit toate așteptările", a comentat cotidianul olandez de centru-dreapta NRC.
Iar liderii politici din Europa care împărtășesc viziunile populiste ale PVV s-au grăbit să-l felicite pe învingător.
Geert Wilders, felicitat de Viktor Orban și Marine Le Pen
"Vântul schimbării a venit! Felicitări lui Geert Wilders pentru câștigarea alegerilor", a declarat premierul ungar Viktor Orban.
"Pentru că există oameni care refuză să vadă stinsă torța națională, speranța schimbării rămâne vie în Europa", a spus, la rândul său, Marine Le Pen, șefa formațiunii Adunarea Națională (de extremă dreapta) din Franța.
Niciunul dintre partidele cu care Wilders ar putea forma un guvern nu împărtășește ideile sale anti-europene. Totuși, acesta rămâne optimist.
"Sunt încrezător că putem ajunge la un acord. Vrem să guvernăm și vom guverna", a declarat el în discursul de după victorie.
Succesul lui Wilders în Olanda, precedat de succesul populistului Fico în Slovacia
Succesul PVV vine la două luni după revenirea la putere, în Slovacia, a populistului Robert Fico, un lider la fel de anti-european.
Fico s-a angajat să reducă imigrația și să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei, notează CNN.
O promisiune care se regăsește și în meniul politic al lui Wilders, adaugă sursa citată.
"Va trebui să găsim modalități de a ne ridica la înălțimea speranțelor alegătorilor noștri, de a-i readuce pe olandezi pe primul loc. Tsunami-ul azilanților și migrația vor fi oprite", s-a angajat el.
Geert Wilders și partidul său nu au mai fost niciodată la guvernare, deși au susținut primul guvern de coaliție al lui Mark Rutte, în urmă cu aproximativ un deceniu.
Organizațiile islamice și-au exprimat temerile cu privire la evoluțiile din Olanda după victoria lui Wilders. Musulmanii reprezintă aproximativ 5% din populația acestei țări.
"Frustrarea și teama sunt enorme. Ne este teamă că ne va considera drept cetățeni de mâna a doua", a declarat Habib el Kaddouri, care conduce o organizație ce îi reprezintă pe marocanii olandezi.
Partidele olandeze și-au moderat tonul față de PVV după alegeri
Atenția se îndreptă acum către potențialii parteneri guvernamentali ai lui Wilders.
Vehemenți în a respinge perspectiva colaborării cu PVV, unii dintre aceștia și-au mai moderat tonul după alegeri.
"Suntem disponibili să guvernăm. Acesta este un rezultat dificil. Vom discuta, joi, în ce mod am putea contribui cel mai bine", a recunoscut Pieter Omtzigt, șeful partidului NSC ("Noul Contract Social"), pentru care rezultatele indică 12,8% și 20 de mandate.
Șefa VVD, Dilan Yesilgoz, care la începutul acestei săptămâni spunea că partidul său nu se va alătura unui guvern condus de Wilders, a declarat că acum depinde de câștigător să demonstreze că poate obține o majoritate.
"Nu suntem în poziția de a prelua conducerea", a indicat ea.
Discuțiile începute joi vor continua în zilele următoare.