"Nu putem vaccina planeta o dată la patru până la șase luni. Nu este durabil sau accesibil", a declarat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group și șeful Comitetului pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie, într-un interviu pentru The Daily Telegraph.
Pollard a subliniat ”necesitatea de a-i viza pe cei vulnerabili” în viitor, mai degrabă decât să administreze doze tuturor celor cu vârsta de 12 ani și peste. Sunt necesare mai multe date pentru a stabili ”dacă, când și cât de des cei care sunt vulnerabili vor avea nevoie de doze suplimentare”, a spus el.
Cercetătorul a mai spus că este de părere că sunt necesare dovezi suplimentare înainte de a administra o a patra doză de vaccin oamenilor din Marea Britanie. În prezent, țara derulează campania de vaccinare pentru a treia doză, pentru persoanele sănătoase de peste 18 ani.
Într-un interviu separat cu Sky News, de marți, Pollard a menționat, de asemenea, neuniformitatea flagrantă a lansării vaccinurilor în întreaga lume: ”din perspectivă globală, nu este accesibil, durabil sau livrabil să dai a patra doză tuturor celor de pe planetă la fiecare șase luni”.
”Și amintiți-vă că, astăzi, mai puțin de 10% dintre oamenii din țările cu venituri mici au primit chiar prima doză, așa că ideea de a patra doză la nivel global nu este chiar înțeleaptă”.
Israelul a început deja lansarea unei a patra doze de vaccin, oferind-o tuturor lucrătorilor medicali și persoanelor de 60 de ani și peste, începând de luni.
La sfârșitul lunii decembrie, ministrul german al Sănătății Karl Lauterbach a declarat că germanii ”vor avea nevoie de o a patra doză de vaccin” împotriva COVID-19.
În schimb, cercetătorul de la Oxford a transmis și un mesaj optimist în interviul său: ”cel mai rău a trecut” și lumea ”trebuie doar să treacă peste iarnă”.
”La un moment dat, societatea trebuie să se deschidă. Când o va face, va exista o perioadă cu o creștere a infecțiilor, motiv pentru care probabil iarna nu este cea mai bună idee”
El a încheiat prin emiterea unui avertisment dur cu privire la consecințele periculoase ale dezinformării cu privire la vaccinuri, subliniind că și comentariile ”neintenționate” ale politicienilor pot face ravagii.
”Să spunem doar că unele comentarii, făcute în Europa continentală, au afectat oamenii din Africa”, a explicat acesta.