Antena 3 CNN International News Nori negri în Big Tech. Concedierile la Twitter, doar vârful aisbergului | Ce se întâmplă la Amazon, Meta și Apple

Nori negri în Big Tech. Concedierile la Twitter, doar vârful aisbergului | Ce se întâmplă la Amazon, Meta și Apple

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 18:34 07 Noi 2022 Modificat la 18:37 07 Noi 2022
Tehnologie
Sursa foto: pixabay.com

Este o veste proastă pentru economie, în ansamblu, remarcă CNN într-o analiză pe site-ul său.

Firmele-etalon ale industriei au anunțat, săptămâna trecută, numere îngrijorătoare și toate implică reduceri de personal sau renunțarea la noi angajări.

Trei dintre cazurile nominalizate de CNN aparțin așa-numitului grup Big Tech, al marilor companii de tehnologie care domină acest sector în SUA: Meta, Amazon, Apple, Google și Microsoft.

Cazul Amazon: suspendarea angajărilor

Amazon a anunțat joi că suspendă angajările corporative.

"Ne așteptăm să menținem această pauză în următoarele câteva luni și vom continua să monitorizăm economia și mediul de business pentru a face ajustările așa cum credem că are sens", a scris Beth Galetti, vicepreședinte Amazon într-o notă adresată angajaților.

La sfârșitul lunii trecute, Amazon a estimat că veniturile sale pentru trimestrul care include sărbătorile (T4) vor fi mai mici decât au anticipat analiștii.

După publicarea estimării, valoarea acțiunilor Amazon a scăzut brusc.

Acțiunile Amazon s-au depreciat cu peste 47% în acest an.

Cazul Apple: angajări înghețate parțial

Apple a înghețat angajările, cu excepția celor în Cercetare-Dezvoltare.

Compania a precizat că măsura este luată în corelație cu mediul economic actual.

La fel ca și alte companii de tehnologie, Apple are îngrijorări legate de creșterea mai lentă în perioada sărbătorilor, de ratele mai mari ale dobânzilor și de scăderea cheltuielilor consumatorilor.

Blocajele instituite de autorități în China în virtutea politicii "Zero COVID" afectează și producția iPhone 14.

Valoarea acțiunilor Apple a scăzut cu aproximativ 25% în acest an.

Cazul Meta: concedieri pe scară largă

Meta plănuiește să înceapă concedieri pe scară largă în aceste zile, conform celor relatate de publicația The Wall Street Journal.

Compania-mamă a Facebook (FB), Instagram și WhatsApp ar putea elimina mii de locuri de muncă din totalul celor aproximativ 87.000.

Un anunț în acest sens este așteptat la jumătatea săptămânii.

Cazurile Lyft, Stripe etc: procentaj de concedieri cu două cifre

Lyft, companie americană de ridesharing care deține a doua cotă de piață în SUA, după UBER, a declarat joia trecută că va concedia 13% dintre angajații săi, sau aproape 700 de persoane.

Ajustarea de personal vine pe fondul inflației în creștere și al temerilor privind o posibilă recesiune în decursul anului următor.

"Nu suntem imuni la realitățile inflației și ale unei economii care încetinește", au scris fondatorii Lyft într-un mesaj adresat personalului.

Acțiunile companiei au pierdut aproape 70% din valoare în acest an.

Gigantul de plăți online Stripe va concedia aproximativ 14% din personalul său.

Anunțul a fost făcut de directorul executiv Patrick Collison într-o notă adresată, joi, angajaților.

"Am fost mult prea optimiști cu privire la creșterea pe termen scurt a economiei internetului în 2022 și 2023 și am subestimat atât probabilitatea, cât și impactul unei încetiniri mai ample", a spus Collison.

Anul trecut, Stripe devenea cel mai valoros startup din SUA, cu o valoare estimată la 95 de miliarde de dolari.

Cazul Twitter și fuga publicitarilor

Twitter făcut deja valuri în piață cu anunțul că va concedia jumătate dintre cei 7.500 de angajați.

Noul proprietar, Elon Musk, a spus că Twitter a înregistrat o scădere masivă a veniturilor, care are legătură cu însuși faptul că omul de afaceri a preluat compania.

Musk a dat vina pe "grupurile de activiști care au făcut presiuni asupra agențiilor de publicitate" să se retragă de pe platformă.

General Mills (GIS) și Volkswagen Group, care deține Audi, Porsche și Bentley, au confirmat pentru CNN că și-au întrerupt activitățile plătite pe Twitter în urma preluării de către Elon Musk.

Alte companii, între care Pfizer, s-au alăturat acestui demers.

Companiile de tehnologie anticipează vremuri grele

Toate aceste decizii ale companiilor de tehnologie vin, mai mult sau mai puțin surprinzător, pe fondul unor date relativ bune referitoare la economia americană.

Conform celor publicate vineri de autorități, economia Statelor Unite a numărat în octombrie 261.000 noi locuri de muncă, depășind cu așteptările analiștilor, care anticipaseră doar de 200.000 de noi locuri de muncă.

În același timp, șomajul a crescut la 3,7%.

Chiar dacă aceste date, și altele, legate de câștigurile corporative din trimestrul 3, reflectă în continuare o economie puternică a SUA, anticipările în sectorul companiilor de tehnologie rămân pesimiste.

×
x close