Antena 3 CNN International News Munițiile cu dispersie din SUA au ajuns în Ucraina. Un general ucrainean dezvăluie ce pot face acestea pe câmpul de luptă

Munițiile cu dispersie din SUA au ajuns în Ucraina. Un general ucrainean dezvăluie ce pot face acestea pe câmpul de luptă

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 15:26 13 Iul 2023 Modificat la 17:28 13 Iul 2023
obuzier
Sursa foto: hepta

Informația a fost confirmată la CNN de un general ucrainean responsabil pentru desfășurarea de trupe pe o mare parte a frontului sudic.

Ofițerul de rang înalt a precizat că forțele Kievului încă nu au folosit aceste muniții pentru contraofensiva în curs de desfășurare.

"Tocmai le-am primit. Nu le-am folosit încă, dar ele pot schimba radical câmpul de luptă.

Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu obținerea acestor muniții, vom avea un avantaj. Inamicul va renunța la acea parte a terenului în care este posibil să fie folosite aceste muniții", a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, comandantul grupului strategic-operațional "Tavria", într-un interviu acordat, joi dimineață, jurnalistului CNN Alex Marquardt.

Citește și: Statele G7 dezvăluie cum vor ajuta Ucraina în cazul unui nou atac al Rusiei 

Munițiile americane cu dispersie vin sub forma proiectilelor de artilerie de 155 mm.

Conducerea militară de rang înalt va decide unde și când să folosească aceste proiectile, iar zonele corespunzătoare de teritoriu vor fi marcate, a explicat generalul ucrainean.

"Aceasta este o armă foarte puternică. Rușii cred că o vom folosi în toate zonele frontului. Acest lucru este foarte greșit. Dar ei sunt foarte îngrijorați", a subliniat el.

Oleksandr Tarnavski a arătat că obuzele cu dispersie sunt interzise în zonele dens populate, chiar dacă sunt ocupate de forțele rusești.

SUA spun că au primit asigurări scrise din partea Ucrainei cu privire la utilizarea muniției cu dispersie

SUA au anunțat că Ucraina s-a angajat în scris ca trupele Kievului să nu utilizeze muniții cu dispersie în zone cu civili și că folosirea acestora va fi monitorizată în vederea eventualelor operațiuni de deminare.

Statele Unite au justificat decizia de a furniza "în mod temporar" Ucrainei muniție cu dispersie prin disponibilitatea scăzută de aprovizionare cu muniție standard de artilerie, calibrul 155 mm.

"Odată ce producția va atinge un nivel la care muniția unitară poate satisface nevoile Ucrainei, nu va mai fi nevoie să continuăm să livrăm muniții cu dispersie", a declarat  consilierul american pentru Securitate Națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

El nu a oferit un termen privind continuarea acestor livrări către Ucraina, notează CNN.

Ce este muniția cu dispersie

Munițiile cu dispersie au fost utilizate pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și includ rachete, bombe și proiectile de artilerie care detonează în aer și împrăștie fragmente mici pe o suprafață mare.

Însă explozia în aer sau la contactul cu solul nu se produce întotdeauna, ceea ce implică un risc viitor pentru civili, în timpul conflictului sau după încetarea luptelor.

Din punct de vedere istoric, aceste muniții au cea mai mare rată de eșec dintre toate clasele de arme.

Potrivit grupurilor umanitare, o cincime sau mai mult dintre aceste muniții rămân active după tragere, riscând să explodeze atunci când sunt descoperite, atinse sau manipulate la ani de zile distanță de perioada conflictului.

Munițiile cu dispersie au fost interzise de cele mai multe state din lume, care au semnat, în acest sens, o Convenție în anul 2008.

SUA, Rusia și Ucraina nu au semnat acest document, notează presa internațională.

Foto principală: obuzier folosit de forțele ucrainene împotriva trupelor rusești de lângă Bahmut

Foto interior: operațiune de deminare într-o zonă în care au fost folosite muniții cu dispersie

×
x close