Antena 3 CNN International News Moody's confirmă că Rusia e incapacitate de plată. Reacția Moscovei

Moody's confirmă că Rusia e incapacitate de plată. Reacția Moscovei

Agenția de rating Moody's transmite că Rusia a ajuns în incapacitate de plată, după ce banii aferenți unor obligațiuni destinate piețelor internaționale nu au ajuns la investitori, în urma expirării perioadei de grație de 30 de zile.

Moody's confirmă că Rusia e incapacitate de plată. Reacția Moscovei
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2022   •   11:33

"În data de 27 iunie, creditorii datoriei suverane a Rusiei nu primiseră, la expirarea perioadei de grație de 30 de zile, plățile aferente a două emisiuni de euroobligațiuni în valoare de 100 de milioane de dolari, ceea ce, conform definiției noastre, este o situație de incapacitate de plată", se spune în comunicatul agenției

Declarația a venit după ce Rusia a negat situația de incapacitate de plată și a susținut că plățile au fost efectuate, în dolari și euro, în data de 27 mai, însă banii au fost blocați la Euroclear, o bancă de clearing  cu sediul în Belgia.

Ministrul rus de Finanțe a catalogat situația drept "o farsă".

Banca de clearing care gestionează plățile către investitori spune că respectă sancțiunile

Aparent, Rusia dispune de banii pentru plata de 100 de milioane de dolari și a făcut demersurile corespunzătoare, dar sancțiunile au făcut imposibilă efectuarea plăților către creditorii internaționali.

Euroclear nu specificat dacă plata a fost blocată, dar a indicat că respectă toate sancțiunile dispuse la adresa Rusiei, în urma invaziei din Ucraina.

Moody’s a avertizat că ar putea apărea alte situații de neplată din partea guvernului rus.

"Un decret prezidențial al Rusiei din 22 iunie a introdus o procedură de plată a datoriei externe în ruble.

Ne menținem punctul de vedere că vom considera, probabil, plățile în ruble ca o situație de neplată pentru obligațiunile care nu permit o astfel de schimbare a denominării în termenii contractuali", a precizat agenția.

Rusia a mai intrat în default față de creditorii interni în urmă cu peste un sfert de secol

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe a fost în 1918, în timpul Revoluției bolșevice.

Atunci, noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus.

Ultima incapacitate de plată efectivă a datoriei Rusiei a avut loc în 1998, când țara a fost zguduită de criza rublei pe finalul regimului lui Boris Elţîn.

La acea vreme, Moscova nu a reușit să își onoreze plățile pentru obligațiunile interne, dar a evitat intrarea în incapacitate de plată pentru datoria externă. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marile publicații americane cer retragerea lui Biden din cursa prezidențială SUA
x close