Motivul aterizării forțate: o furtună de zăpadă. La bordul aparatului se aflau Joe Biden, senator democrat din statul Delaware, viitor președinte al Statelor Unite, John Kerry, senator democrat de Massachusetts și Chuck Hagel, senator republican din statul Nebraska.
Un convoi militar a fost trimis să-i recupereze pe cei trei membri ai Congresului.
Printre cei aflați în convoi, Mohammed, un interpret afgan, identificat doar cu acest prenume pentru a-i proteja identitatea în prezent.
Misiunea de căutare și salvare a fost un succes. "După câteva ore, senatorii au fost evacuați de forțele americane și s-au întors la baza aeriană Bagram, apoi au plecat către următoarea lor destinație, capitala turcă Ankara", arăta o știre difuzată de CNN la momentul respectiv (captura următoare).
La mai bine de 13 ani de la incident, interpretul afgan Mohammed se află încă în Afganistan, deși a făcut tot posibilul să plece din țară împreună cu cei patru copii.
Bărbatul se teme de persecuții din partea talibanilor, în ciuda faptului că noii stăpâni de la Kabul au dat asigurări că nu se vor răzbuna pe localnicii care au colaborat cu forțele coaliției internaționale.
The Wall Street Journal a consemnat, la începutul acestei săptămâni, apelul lui Mohammed către actualul președinte al SUA, Joe Biden.
"Bună ziua, domnule președinte. Salvați-mi familia. Nu mă abandonați aici", a spus el, prin intermediu publicației americane.
Conform sursei citate, Mohammed și cei patru copii ai săi se ascund în prezent, după ce eforturile făcute de interpret de a pleca din țară s-au lovit de un zid birocratic.
Bărbatul a reușit, chiar, să ajungă la aeroportul Hamid Karzai după ce capitala afgană a căzut în mâinile talibanilor. Însă oficialii de la aeroport i-au spus că el poate intra în aeroport însă nu și membrii familiei sale.
Acum, Mohammed stă ascuns, în speranța că se vor materializa promisiunile oficialilor din SUA, care au spus că nu-i vor abandona pe aliații locali, chiar dacă procesul de retragere militară din Afganistan s-a încheiat.
"Nu pot ieși din casă. Mi-e foarte frică", rezumă Mohammed situația sa din prezent, conform The Wall Street Journal.
Inițial, Casa Albă nu a comentat situația, argumentând că nu se poate pronunța asupra cazurilor individuale.
După ce povestea lui Mohammed a făcut înconjurul presei internaționale, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a transmis public un mesaj:
"Mesajul nostru pentru el este: îți mulțumim pentru că ai luptat alături de noi, pentru rolul tău în ajutorul acordat câtorva oameni apropiați să iasă din furtuna de zăpadă și pentru tot ce ai făcut. Angajamentul nostru este unul durabil, nu doar față de cetățenii americani, ci și față de partenerii afgani care au luptat alături de noi (...) Eforturile noastre se concentrează în prezent pe etapa diplomatică. Vă vom scoate de acolo. Vom onora serviciile voastre Suntem angajați să facem asta", a spus Psaki.
Realizatorul CNN Anderson Cooper a reușit să-l contacteze pe Mohammed iar acesta crede, în continuare, că Joe Biden nu l-a uitat.
"Am încredere în el că poate face orice. Este președintele Statelor Unite, este un om erudit", a spus interpretul.