Reznikov l-a îndemnat pe președintele american Joe Biden - care urmează să vorbească marți cu Vladimir Putin într-o videoconferință telefonică - să își păstreze poziția fermă împotriva Moscovei.
"Dacă pot să-l sfătuiesc pe președintele Biden, aș dori ca el să-i spună domnului Putin că nu ar trebui să existe linii roșii din partea Kremlinului. Linia roșie este aici în Ucraina și lumea civilizată va reacționa fără ezitare", a declarat Reznikov pentru CNN, într-un interviu exclusiv luni.
„Ideea de a nu provoca Rusia nu va funcționa”, a adăugat el.
Oficialii americani și occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acumularea de forțe ruse la granița cu Ucraina, secretarul de stat Antony Blinken afirmând săptămâna trecută că SUA „trebuie să se pregătească pentru toate situațiile”.
Rusia a masat trupe de-a lungul graniței cu Ucraina pentru a efectua o invazie rapidă și imediată,a construit inclusiv linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict prelungit, în cazul în care Moscova ar alege să invadeze, au declarat pentru CNN două surse din serviciul de informații americane.
Reznikov a declarat pentru CNN că Ucraina evaluează că Rusia are în prezent 95.000 de soldați la o distanță scurtă de graniță. El a mai adăugat că, datorită puterii forțelor ucrainene călite de luptă, estimările actuale ale SUA că Rusia ar putea aduna 175.000 de soldați pentru a invada Ucraina sunt subestimate.
"Așadar, avem 250.000 de membri ai armatei noastre. În plus, 400.000 de veterani și 200.000 de rezerviști. 175.000 nu sunt de ajuns pentru a invada în Ucraina", a spus Reznikov.
Reznikov a subliniat că o invazie rusă - dacă se va întâmpla - ar avea consecințe „dezastruoase” pentru întregul continent european, estimat că 4 până la 5 milioane de ucraineni ar trebui să se refugieze în Europa.
Reznikov a subliniat, de asemenea, că Ucraina este un furnizor important de alimente pentru Europa și Africa, aprovizionări despre care a spus că vor fi întrerupte.
Ministrul a spus că armata ucraineană a trimis o cerere de ajutor pentru echipamente militare din partea aliaților săi, inclusiv sprijin material și pregătire pentru forțele sale aeriene și marine. "Nu avem nevoie de trupe, pentru că nu este corect ca soldați americani să moară în Ucraina. Nu, nu avem nevoie", a adăugat Reznikov.
Ucraina a avertizat de săptămâni întregi că Rusia încearcă să destabilizeze țara înainte de orice invazie militară planificată, NATO subliniind că mișcările Rusiei în apropierea graniței au fost neobișnuite.
Kremlinul neagă că plănuiește să atace și susține că sprijinul NATO pentru Ucraina - inclusiv aprovizionarea sporită de arme și pregătirea militară - constituie o amenințare tot mai mare pentru flancul vestic al Rusiei.
Cu privire la motivele Kremlinului, Reznikov a declarat pentru CNN că el crede că mișcările Rusiei au ca scop răspândirea fricii și neliniștii în Ucraina și împiedicarea acesteia să aspire la aderarea NATO și UE.
Kremlinul cere un angajament legal conform căruia NATO nu va fi extins spre est pentru a include Ucraina și că infrastructura militară NATO, precum sistemele de rachete, nu va fi construită în țară.