Antena 3 CNN International News Milioane de oameni, alertați de guvern că a început războiul nuclear, în Japonia | Luna trecută, Kim Jong Un a asistat la simularea unui contraatac atomic

Milioane de oameni, alertați de guvern că a început războiul nuclear, în Japonia | Luna trecută, Kim Jong Un a asistat la simularea unui contraatac atomic

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:13 13 Apr 2023 Modificat la 14:14 13 Apr 2023
Coreea de Nord
Sursa foto: hepta

S-a întâmplat joi, în insula Hokkaido din nordul Japoniei.

Milioane de oameni au primit o alertă J, echivalentul unui ordin de evacuare, cu puțin timp înainte de ora 8 dimineața.

Alerta a fost declanșată de lansarea unei rachete din Coreea de Nord, care ar fi urmat să cadă pe insulă sau în apropierea acesteia.

La scurt timp după avertismentul autorităților, teama localnicilor s-a transformat în furie și frustrare, după ce alerta a fost ridicată.

Citește și: Coreea de Nord a exersat un contraatac nuclear

Reacții după J-Alert:  "Sperie poporul, nu ai timp să te adăpostești"

Oficialitățile japoneze au precizat că nu există nicio posibilitate ca racheta să atingă insula.

Guvernul de la Tokyo a confirmat ulterior că aceasta a căzut în afara teritoriului japonez, în apele din largul coastei de est a Peninsulei Coreene, notează CNN.

"Care este utilitatea alertei J? În cele din urmă, nu servește la nimic altceva decât să insufle poporului sentimentul că Japonia este atacată și să îl sperie", a comentat un utilizator pe Twitter

Un altul a remarcat că, și în eventualitatea în care alerta ar fi fost justificată, ar fi rămas prea puțin timp pentru ca oamenii să se pună la adăpost.

Hirokazu Matsuno, un oficial al guvernului nipon, a apărat răspunsul cabinetului la potențiala amenințare nord-coreeană și a descris alerta ca fiind "adecvată", având în vedere informațiile limitate care erau disponibile la momentul respectiv.

Sistemul de alertare timpurie, criticat în trecut, după activarea în regiunea Tokyo

El a arătat că guvernul a actualizat alerta după ce s-a stabilit că racheta nu va cădea în apropierea insulei Hokkaido.

Nu este prima dată când sistemul J-Alert generează controverse.

În octombrie anul trecut, oficialitățile au prezentat scuze pentru funcționarea defectuoasă a sistemului de avertizare timpurie, după ce locuitorii din nouă orașe și sate insulare din regiunea Tokyo au primit alerte.

La momentul respectiv, Coreea de Nord lansase o rachetă balistică, dar s-a dovedit ulterior că aceasta nu a pus în pericol comunitățile alertate.

A 12-a zi din acest an în care Coreea de Nord lansează rachete

Joi dimineață, alertat s-a declanșat în urma unei aparente lansări de rachetă balistică nord-coreeană la ora locală 07:23. 

Oficialii militari sud-coreeni cred că Nordul a testat, cu această ocazie, un model nou dotat cu motor cu combustibil solid, care ar putea fi lansat mai rapid și relocat mai ușor decât proiectilele cu combustibil lichid pe care Phenianul le-a lansat în trecut.

Ei au confirmat că există posibilitatea ca Nordul să fi testat o componentă a unui satelit de recunoaștere militară, a cărui lansare a anunțat-o pentru luna aceasta.

Statul Major al forțelor armate din Coreea de Sud a precizat că racheta a fost lansată pe o traiectorie înaltă și a zburat aproximativ 1.000 de kilometri.

Condamnată de guvernele de la Seul și Tokyo, lansarea de joi a marcat cea de-a 12-a zi din acest an în care Coreea de Nord a testat cel puțin o rachetă.

​Luna trecută, liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat exerciții de simulare a unui contraatac nuclear împotriva SUA și a Coreei de Sud, după ce, la începutul anului, a ordonat creșterea "exponențială" a arsenalului atomic.

Foto: test cu rachetă balistică efectuat de armata nord-coreeană

×
x close