Forțele masate la frontieră de autoritățile de la Varșovia au răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.
Poliția de frontieră poloneză precizat că migranții din tabăra situată lângă punctul de trecere a frontierei Kuznica-Bruzgi au început să se comporte "agresiv" și să arunce cu pietre și diverse obiecte în militari.
"Pentru a preveni trecerea ilegală a frontierei, au fost folosite tunuri cu apă împotriva migranților agresivi", a precizat instituția într-un mesaj pe Twitter.
Potrivit oficialităților poloneze, unul dintre militarii care apărau frontiera a fost grav rănit după ce a fost lovit de un proiectil
"Din păcate, ca urmare a atacului inspirat de partea belarusă, un polițist a fost rănit grav", arată un alt mesaj de pe contul de Twitter al poliției.
Eskalation am Grenzübergang Kuźnica-Bruzgi. Gelenkter Aufstand? Akt der Verzweiflung? Klar ist nur: Das politische Spiel, der Kampf um Bilder & Deutungshoheit, darf nicht das Leid von tausenden Menschen verdecken, die drohen zu erfrieren. Sie brauchen Schutz und haben Rechte. pic.twitter.com/SAqzFF8pBo
— Ansgar Gilster (@AnsgarGilster) November 16, 2021
An outright battle is currently taking place between the caravan of illegal migrants and Polish security services as the Kuźnica-Bruzgi border crossing.
— Visegrad 24 ???????? (@visegrad24) November 16, 2021
Poland is making full use of its water cannons for the first time in this conflict.
??pic.twitter.com/6a6FvB2BMR
La rândul său, ministerul polonez al apărării a distribuit pe Twitter imagini în care ofițerii și soldații polonezi stau umăr la umăr, cu scuturi, în fața potopului de obiecte contondente aruncate peste aruncate peste gardul de sârmă ghimpată.
Ministerul a descris scena drept un "atac al migranților".
Ministerul a acuzat, de asemenea, serviciile din Belarus că i-ar fi echipat pe migranți cu grenade paralizante.
CNN relatează scene haotice de partea belarusă a frontierei, în care migranții bărbați dislocă bucăți din blocuri de beton și caută bucăți de lemn pe care să le arunce spre forțele masate dincolo de gard.
Sursa citată menționează că femeile și copiii s-au îndepărtat de zona violențelor.
"Luptăm pentru a rămâne în viață", a declarat unul dintre participanții la violențe, conform CNN.
În secvențe filmate la sol, migranții distrug sistematic gardul de sârmă ghimpată, încercând să-și creeze culoar de fugă.
Migrants are destroying the fence at the Kuznica-Bruzgi border crossing.pic.twitter.com/y1OZuYsuMe
— Status-6 (@Archer83Able) November 16, 2021
Imagini cu revolta migranților la Kuźnica-Bruzgi, în direct la televiziunea de stat Belarusă
Internauții au semnalat că incidentele provocate de migranți la granița dintre Belarus și Polonia au fost transmise în direct la televiziunea de stat de la Minsk.
Migranții au început să se adune la Kuznica-Bruzgi în urma apariției știrilor conform cărora liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, a spus că regimul său "lucrează la repatrierea migranților".
The riots at the Kuznica-Bruzgi checkpoint are being broadcast live on the Belarusian state TV. It is openly cheering and rooting for the rioters. pic.twitter.com/yThrwR93Rf
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) November 16, 2021
Imagini surprinse din aer în timpul violențelor de marți arată o mulțime de oameni masați la punctul de frontieră, pe partea belarusă.
În spatele lor se văd vehicule militare belaruse iar ceva mai departe este vizibilă tabăra abandonată.
1/. Helicopter footage via @TadeuszGiczan shows what’s happening on the #Poland/#Belarus border (Kuznica-Bruzgi)
— Stefan Simanowitz (@StefSimanowitz) November 15, 2021
It shows a crowd at the checkpoint, smaller groups burning fires next to them, Belarusian military vehicles parked behind, & an abandoned camp pic.twitter.com/UejDDTRWyx
Mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, au fost aduși de regimul de la Minsk în Belarus, sub promisiunea că vor putea să treacă granița cu Polonia sau cu Lituania, în speranța unei vieți mai bune în Occident.
Presa internațională a relatat calvarul acestora și condițiile precare, în frig și fără hrană, în care stau străinii, motivați de dorința de a ajunge într-o țară a Uniunii Europene.
Lukașenko spune că a discutat cu Merkel criza migranților
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat că a discutat cu cancelarul german Angela Merkel criza migranților de la granița cu Polonia și că va purta "o altă convorbire, curând", cu șefa guvernului de la Berlin.
"Sunt peste 2.100 de migranți concentrați la punctul de trecere a frontierei de la Bruzgi. Știți că și-au fixat tabăra la 800 de metri de punctul de trecere și se află acolo de o săptămână. Ieri, au plecat, au parcurs cei 800 de metri și au umplut punctul de trecere.
Știu că au fost încercări de a se introduce arme în tabăra de migranți și că au avut loc provocări de natură să ducă la un conflict violent. Asta nu trebuie să se întâmple, în niciun caz. Această așa-zisă problemă nu trebuie să devină declanșatorul unei confruntări 'încinse'", a spus Lukașenko, citat de CNN.
Autoritățile din Belarus investighează violențele migranților pe care i-au adus în țară
Anton Bychkovsky, șeful Comisiei Frontierei de Stat din Belarus, a anunțat că autoritățile acestei țări deschid o anchetă în legătură cu incidentele petrecute marți la granița cu Polonia.
Bychkovsky susține că revolta migranților a fost "instigată" de autoritățile poloneze.