Mărturiile medicilor din Siria sunt sfâşietoare, iar aceştia atrag atenţia că ţara se confruntă cu mai multe crize umanitare.
Acum, în ţara devastată de război şi de cutremur, clădirile continuă să se prăbuşească, iar supravieţuitorii ajung în spitale cu răni grave, care îi înspăimântă chiar şi pe medici.
"Am în urechi sunetul sirenelor. Este o dramă pe care nu ne-o doream. Țara noastră este deja distrusă de 12 ani de război.
Tocmai am vizitat o fetiță de trei ani. Sunt atât de mulți oameni cu răni grave și zeci de morți.
Am în urechi sunetul sirenelor. Casele, clădirile nu se opresc din cădere”, a spus medicul, Dirar Al-Hammadi, de la spitalul Al-Razi din Alep.
Epidemie de rujeolă şi val de holeră
Mai mult, din cauza apei contaminate, Siria se confruntă şi cu o criză sanitară, reprezentată de cazurile numeroase de rujeolă şi de holeră.
"Ne luptăm deja cu o epidemie gravă de rujeolă și tocmai am trecut de vârful unui val de holeră, din cauza apei contaminate. Ca să nu mai vorbim de criza alimentară.
Văd că ziarele internaționale scriu mult despre ceea ce se întâmplă în Turcia, pe bună dreptate, dar să nu uitați de noi”, a spus medicul Lava Zada.
Oamenii au rămas fără locuinţe şi fără persoanele dragi, iar durerea lor este fără margini.
"Familia mea, la fel ca alte mii de persoane, este pe străzi. Este foarte frig și habar nu au cum să se adăpostească.
Mama spune că străzile sunt atât de aglomerate, încât nu se poate trece. Casa noastră nu s-a prăbușit, dar nici nu este în siguranță”, a mai adăugat medicul Zada, potrivit Corriere della Serra.
Oamenii nu au acces la apă potabilă, iar salvatorii sunt copleşiţi
După cutremurele devastatoare, Siria se confruntă cu probleme serioase, iar coordonatorul umanitar al ONU, El-Mostafa Benlamlih, a declarat, pentru CNN, că stocul de medicamente şi echipamente medicale este foarte redus.
În plus, oamenii nu au acces la apă potabilă, fiind nevoie, pentru repararea rezervoarelor de apă, de instrumente speciale.
Salvatorii din Siria spun că nu reuşesc să gestioneze singuri dezastrul şi le solicită echipelor internaţionale să le vină în ajutor.
Capacitățile noastre nu sunt suficiente pentru a face față acestui dezastru. Acest dezastru necesită eforturi internaționale, a declarat voluntarul Ismail Alabdullah, pentru CNN.
Noul bilanț ridică numărul total al morților din Turcia și din Siria la 4.890.
243 de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent, potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, informează DPA.