"De fiecare dată când văd un apel de acasă, inima mi se scufundă. Mă tem întotdeauna că sună pentru a spune că bunica mea a murit. Este conectată la un ventilator de patru săptămâni și anxietatea mea este aproape de punctul de rupere. Vestea cea dureroasă ar putea veni oricând.
La 96 de ani, bunica mea kenyană se număra printre sutele de milioane de cetățeni ai țării în curs de dezvoltare, care nu au fost vaccinați până de curând, deoarece națiunile bogate au acumulat majoritatea vaccinurilor disponibile. Deși sunt cu mai mult de 60 de ani mai tânăr decât ea, am fost complet vaccinat până în aprilie pentru că locuiam în Statele Unite, unde oricine de peste 12 ani poate primi un vaccin dacă dorește unul.
Lipsa acută de doze pentru cei mai săraci oameni din lume a fost numită „lăcomie” și „eșec moral catastrofal”. Cu toate acestea, rușinarea publicului a făcut puține diferențe reale, iar Africa a primit până acum cele mai puține vaccinuri de pe glob.
Aproximativ jumătate din toți americanii sunt acum complet vaccinați. În Kenya, această cifră reprezintă doar 1,1% din populație. În timp ce țările bogate renunță la toate restricțiile și își redeschid societățile, deoarece majoritatea adulților sunt complet vaccinați, noile cazuri cresc în ritmul cel mai rapid din Africa, unde foarte puțini oameni au avut acest privilegiu.
Occidentul a depozitat mai multe vaccinuri decât cetățenii de acolo vor avea nevoie vreodată, cu tranzacții intermediate de mai multe țări, permițându-le să cumpere suficiente doze pentru a-și vaccina fiecare dintre cetățeni de mai multe ori. La începutul anului, țările nord-americane achiziționaseră suficiente doze pentru a vaccina complet populația regiunii de peste două ori, în timp ce țările africane se asiguraseră doar pentru a acoperi o treime din populația continentului. Cea mai tânără națiune din lume, Sudanul de Sud, a rămas acum complet fără vaccinuri și și-a închis campania de vaccinare, deoarece nu știe când va primi mai multe seruri.
Din cele 3,5 miliarde de persoane deja vaccinate la nivel mondial, doar 1,6% se află în țările africane. Noi cazuri au crescut de opt săptămâni consecutive pe continent, ducând la un nou val de blocaje, sisteme de asistență medicală copleșite, mijloace de trai pierdute și - cel mai rău dintre toate - un număr mare de morți. Numai în ultima săptămână decesele au crescut cu peste 40%. Multe dintre acestea ar fi putut fi prevenite dacă mai mulți africani ar fi vaccinați.
Tocmai terminasem filmările la o unitate intensivă îngrijită, care trata pacienții critici Covid-19 din capitala Ugandei, Kampala, luna trecută, când am aflat că unchiul meu Justus murise el însuși din cauza virusului, în Kenya. Imina mi s-a frânt atunci. El nu a fost vaccinat pentru că Kenya nu avea - și încă nu are - suficiente vaccinuri chiar și pentru un senior ca el.
Justus a fost îngropat în 48 de ore, după cum solicită guvernul kenyan. El a fost al treilea membru al familiei, care a murit în pandemie, pe care nu am avut ocazia să-l jelesc sau să fiu la priveghiul său.
Vestul Kenyei, unde locuiește bunica mea și unde a murit unchiul meu, se află în stare de urgență, în timp ce tulpina Delta începe să domine regiunea. Aceasta este o altă lovitură pentru o regiune cu o economie atât de săracă.
Ca peste tot în lume, oboseala pandemică străbate Africa. Diferența este că oamenii nu își permit să ignore măsurile de sănătate publică de bun simț, pentru că nu avem luxul unei lansări pe scară largă de vaccinuri și a imunității turmei pentru a ne proteja.
Un continent abandonat
Cea mai mare lecție pentru Africa, spun unii lideri de aici, este că a rămas singură și nu există solidaritate globală atunci când oamenii sunt cei mai vulnerabili.
„Ca continent, trebuie să încetăm să credem că există cineva acolo care este un bun samaritean biblic care este pe cale să vină să ne ajute”, mi-a spus ministrul sănătății din Kenya, Mutahi Kagwe, în luna mai. „Aceasta este o situație în care am văzut foarte clar că este vorba de fiecare pentru el sau pentru sine și Dumnezeu pentru noi toți”.
Țări precum Kenya se bazează pe programul COVAX, un efort al OMS de a furniza vaccinuri Covid-19 la costuri subvenționate pentru țările cu venituri mici și medii, dar este subfinanțat și nevoia este mult mai mare decât picătura mică de vaccin disponibilă pentru distribuire.
La mult timp după ce cele mai bogate părți ale lumii au câștigat războiul împotriva pandemiei, Africa ar putea fi ultimul loc de pe pământ care încă luptă împotriva unui virus vicios, fără arme sau muniție. Mantra de multe ori repetată conform căreia „suntem împreună” sună în gol atunci când câțiva privilegiați au mai multe vaccinuri decât au nevoie și mulți nu au nimic.
Până când bunica mea a fost vaccinată de oficialii locali, era deja prea târziu, deoarece fusese infectată de Covid-19. În SUA, eu m-am putut vaccina de la o farmacie din Washington DC. Dar mulți oameni ca bunica mea au murit sau vor muri, deși nu ei au ales locul în care s-au născut. Inima ei cedează ușor acum, în timp ce a mea se frânge ".
„Și pentru că oamenii mor în fiecare zi, de aceea spun că un vaccin întârziat este un vaccin neoferit”, a declarat pentru CNN dr. Gitahi Githinji, CEO al grupului Amref Health Africa.