"Până la urmă, ceea ce dorim să vedem, ceea ce cred că presupune politica unitară a guvernelor, este o Ucraină liberă și independentă, cu teritoriul intact și guvernul care rezistă. Cred că asta va implica o Rusie slăbită", a spus Milley.
Declarațiile lui Milley vin în urma celor similare, făcute de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după vizita întreprinsă duminică, la Kiev, alături de secretarul de stat american, Antony Blinken.
Mark Milley a insistat asupra factorului-cheie reprezentat de unitatea țărilor occidentale.
Generalul Mark Milley: "Dacă Rusia nu suportă consecințele, ordinea internațională va dispărea"
"Unitatea Occidentului, unitatea NATO și (...) unitatea statelor de pe glob nu a fost, probabil, niciodată mai puternică decât este în fața acestei agresiuni neprovocate. Către asta ne îndreptăm", a estimat oficialul militar american.
"Se poate spune că în balanță se află ordinea globală care a fost instituită în 1945. Acea ordine internațională a durat 78 de ani. A prevenit un mare război (...) La baza conceptului stă ideea este că națiunile mari nu vor lansa o agresiune militară împotriva națiunilor mai mici. Însă exact asta s-a întâmplat aici, (o agresiune condusă de către) Rusia împotriva unei națiuni mai mici", a continuat generalul Milley.
El a mai indicat că, dacă Rusia nu va suporta consecințe în urma agresiunii din Ucraina, ordine internațională dispărea și va urma o epocă de instabilitate.
Generalul Mark Milley: "Afirmațiile lui Lavrov, complet iresponsabile"
În comentariile de la CNN, Milley s-a referit și la ultimele declarații ale ministrului de externe de la Moscova, Serghei Lavrov, care a acuzat NATO că se luptă cu Rusia "prin intermediar" și a evocat perspectiva unui război nuclear.
El a spus că este "complet iresponsabil" ca un reprezentant de rang înalt al unei puteri nucleare agite amenințarea unui conflict cu arme atomice.
Milley a indicat că armata americană monitorizează amenințarea nucleară a Rusiei împreună cu "prietenii și aliații" Statelor Unite.
La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că statele comunității internaționale, inclusiv SUA și Ucraina, sunt concentrate să nu lase situația să scape de sub control.
"Orice perspectivă de utilizare a armelor nucleare este foarte periculoasă și inutilă. Nimeni nu vrea să vadă un război nuclear. Nimeni nu poate câștiga asta", a spus el.