Dezvăluirea apare într-o nouă carte scrisă de legendarul jurnalist Bob Woodward și de reporterul veteran de la Washington Post, Robert costa.
Cartea se numește "Peril" ("Pericol iminent").
Potrivit autorilor, generalul Milley (foto), zguduit de asaltul susținătorilor lui Trump asupra Legislativului american, era sigur că președinte "suferise o gravă deteriorare a facultăților mintale în urma alegerilor" și era "aproape maniac, țipând la oficiali și construindu-și propria realitate alternativă despre nesfârșite conspirații electorale".
Milley se temea că Trump putea să acționeze imprevizibil, susțin autorii cărții.
"Nu știi niciodată care este factorul declanșator al unui președinte", le-a mărturisit generalul colaboratorilor săi de rang înalt.
Generalul Milley convoacă o reuniune pe la spatele lui Trump
Drept urmare, generalul a recurs la măsuri extraordinare: a convocat o reuniune secretă în biroul său de la Pentagon în data de 8 ianuarie pentru analiza procedurii de acțiune militară, inclusiv lansarea armelor nucleare.
Milley le-a cerut oficialilor militari de rang înalt să nu accepte ordine din partea nimănui dacă el însuși nu este implicat.
"Nu contează ce vi se spune, urmați procedura. Efectuați pașii prevăzuți în procedură. Iar eu sunt parte a acestei proceduri", a spus el.
Apoi a dat ocol încăperii și a privit fiecare ofițer în ochi, cerându-i să confirme verbal că a înțeles ce are de făcut.
"S-a înțeles? - Da, să trăiți".
Generalul a considerat că această confirmare este echivalentul unui jurământ.
Discuții pe linia securizată cu generalul din fruntea armatei chineze
"Peril" se bazează pe mai mult de 200 de interviuri cu participanți și martori de primă mână și realizează o imagine terifiantă a ultimelor zile în funcție ale președintelui Donald Trump.
Autorii, Woodward și Costa, au obținut documente, jurnale, corespondență electronică, note din cadrul întâlnirilor, transcrieri și alte înregistrări ale faptelor.
Potrivit lor, temerile lui Milley vizavi de Trump se bazau pe propriile observații ale generalului vizavi de comportamentul imprevizibil al președintelui.
La momentul respectiv, îngrijorările au fost mult amplificate de atacul din 6 ianuarie și de "riscul extraordinar" al situației curente asupra securității SUA, scriu Woodward și Costa.
Generalul american avusese deja două discuții pe linia securizată cu generalul chinez aflat în cea mai înaltă funcție militară, care era în alertă din cauza haosului din Statele Unite.
Discuție cu Nancy Pelosi: "E nebun de multă vreme"
Apoi, Milley a primit un telefon direct din partea șefei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Woodward și Costa au obținut transcrierea convorbirii, în care președintele Comitetului Șefilor de Stat Major încearcă să o reasigure pe Nancy Pelosi că armele nucleare ale SUA erau la adăpost.
Pelosi a răbufnit.
"Ce îți spun este că dacă nu l-au oprit (pe Trump, n.r.) de la un atac asupra Capitoliului, cine știe de ce mai e în stare. Și există cineva responsabil la Casa Albă care face altceva decât să-i pupe fundul gras în legătură cu asta?", a fost replica ei.
"Știi că e nebun. E nebun de mult timp", a continuat Pelosi.
Potrivit lui Woodward, generalul Milley i-a răspuns: "Doamnă președinte, sunt de acord cu dumneavoastră întrutotul".
După discuția cu Pelosi, generalul le-a spus șefilor din subordinea sa să supravegheze totul, în permanență. El i-a sunat apoi pe Paul Nakasone și Gina Haspel, șefii principalelor servicii de informații, Agenția Națională de Securitate, NSA, și Agenția Centrală de Informații, CIA și le-a cerut același lucru.
Autorii cărții arată că "Milley supraveghea mobilizarea stării de siguranță națională a SUA fără știrea președintelui, a poporului american sau a restului lumii".
Trump a semnat un ordin de retragere din Afganistan până pe 15 ianuarie, apoi l-a anulat
Unii ar putea susține că generalul și-a depășit autoritatea și că și-a asumat, pentru sine, puteri extraordinare, observă Woodward și Costa.
Milley a crezut însă că acțiunile sale reprezintă "o prevedere luată cu bună credință pentru a asigura că nu se produce o bulversare istorică a ordinii internaționale, că nu izbucnește un război accidental cu China și sau cu alte state și că nu se folosesc armele nucleare".
Generalul a avut în trecut cel puțin o experiență în care Trump a dovedit că este înclinat să ia decizii militare fără a apela sau măcar a-i informa pe consilierii săi în domeniu.
Astfel, Milley a aflat că, după ce a pierdut alegerile, președintele republican a semnat un ordin militar de retragere a tuturor trupelor SUA din Afganistan până la 15 ianuarie 2021, chiar înainte ca însuși Trump să plece de la Casa Albă.
Nimeni din echipa de securitate națională nu a știut de acest ordin, care în cele din urmă a fost anulat.
Însă generalul Milley n-a mai putut uita, de atunci, cum și-a ocolit președintele cei mai apropiați consilieri militari.