Antena 3 CNN International News Liderii G7 discută în Japonia furnizarea de avioane de luptă pentru Ucraina. Anunțul de ultimă oră al SUA

Liderii G7 discută în Japonia furnizarea de avioane de luptă pentru Ucraina. Anunțul de ultimă oră al SUA

Membrii G7 discută furnizarea de avioane de luptă pentru Ucraina în timpul summitului din Japonia.

F-16
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2023   •   14:11

Summit-ul se desfășoară de vineri până duminică în Japonia, la Hiroșima, iar confirmarea discuției în legătură cu aparatele de luptă a venit de la un oficial european de rang înalt, relatează CNN.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se alăture reuniunii în ultima zi.

"În ceea ce privește avioanele de luptă, ați văzut, probabil, că unele țări au anunțat o coaliție pentru a începe pregătirea piloților. Acesta este un subiect (de discuție), astăzi, cu Statele Unite și cu ceilalți parteneri.

Citește și: Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina

Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noștri, cu aliații noștri, pentru a avea o abordare comună în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina", a declarat, vineri, Charles Michel, președintele Consiliului European.

El a răspuns întrebării unui jurnalist în legătură cu anunțul Administrației Biden, care le-a transmis aliaților europeni că le va permite să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina.

CNN a relatat că oficialii de la Washington nu au cunoștință de nicio solicitare oficială din partea vreunui aliat cu privire la intenția de a exporta avioane F-16.

Responsabilii Departamentului american de Stat care se ocupă de formalitățile necesare pentru a aproba astfel de transferuri nu au fost anunțați, au declarat oficialii citați de CNN.

Mai multe state europene au în dotare avioane F-16 fabricate în SUA. Eventualul transfer al acestora în Ucraina necesită autorizarea din partea Statelor Unite, din cauza tehnologiei sensibile încorporate în aceste aparate.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Geoană, la un pas de a intra în cursa pentru prezidențiale
x close