Antena 3 CNN International News Liderul Boko Haram a murit când detona o bombă, anunţă un grup jihadist rival

Liderul Boko Haram a murit când detona o bombă, anunţă un grup jihadist rival

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 22:01 07 Iun 2021 Modificat la 22:01 07 Iun 2021
o_1f7jqg99olgu5nn13mf1pur1dudb.jpg
Sursa foto: Facebook/Punch Newspapers

Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, s-a sinucis în luptele împotriva grupării jihadiste rivale Stat Islamic în Africa de Vest (ISWAP), a declarat aceasta din urmă într-o înregistrare audio publicată la două săptămâni după primele informaţii anunţând moartea lui.

„Shekau a preferat umilinţa în viaţa de apoi umilinţei pe Pământ. S-a sinucis declanşând un exploziv”, a declarat în limba kanuri o voce care pare a fi a şefului ISWAP, Abu Musab Al-Barnawi, în această înregistrare trimisă AFP de o sursă care transmite de obicei mesajele grupului

Boko Haram nu a comentat moartea anunţată a liderului său, iar armata nigeriană a menţionat că desfăşoară o anchetă.

În înregistrarea sa, ISWAP descrie cum trupele sale, trimise în enclava Boko Haram din pădurea Sambisa, l-au descoperit pe Shekau în casa lui şi au început lupta.

„A bătut în retragere şi a fugit, rătăcind printre tufişuri timp de cinci zile. Cu toate acestea, luptătorii (din ISWAP) au continuat să-l caute şi să-l vâneze până când l-au putut localiza”, potrivit înregistrării.

După ce l-au înconjurat, luptătorii lui Iswap i-au somat pe el şi pe partizanii săi să-şi mărturisească păcatele, dar Shekau a refuzat şi şi-a luat viaţa, a continuă ea.

În cazul în care moartea lui Shekau va fi confirmată, este incert ce se va întâmpla cu Boko Haram, spun analiștii.

Unii spun că moartea lui Shekau ar putea duce la sfârșitul rivalității violente dintre cele două grupuri și că unii luptători Boko Haram se vor alătura ISWAP. Alții cred însă că ei vor rămâne loiali ideilor grupării.

Shekau a condus transformarea Boko Haram dintr-o sectă islamică subterană, în 2009, într-o grupare insurgentă, omorând, răpind şi jefuind în drumul său către nord-estul Nigeriei.

Gruparea a ucis peste 30.000 de oameni, a forţat în jur de 2 milioane de oameni să-şi părăsească casele şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

ISWAP a făcut anterior parte din Boko Haram, înainte de separarea sa în urmă cu cinci ani, când a promis loialitate faţă de statul islamic. Schisma a fost cauzată de dezacorduri ideologice religioase, cu privire la uciderea civililor de către Boko Haram, la care ISWAP s-a opus.

×
x close