Antena 3 CNN International News Talibanii au deschis focul în Kabul la cel mai mare protest anti-regim de până în prezent. Oameni uciși în Herat

Talibanii au deschis focul în Kabul la cel mai mare protest anti-regim de până în prezent. Oameni uciși în Herat

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 17:03 07 Sep 2021 Modificat la 00:47 08 Sep 2021
Kabul
Sursa foto: cnn

Participanții la protest au scandat lozinci în favoarea luptătorilor rezistenței din Valea Panjshir și împotriva Pakistanului, pe care-l consideră implicat în jocurile politice de la Kabul.

"Moarte Pakistanului", au strigat bărbații și femeile care s-au îndreptat către fostul palat prezidențial.

Demonstrația de la Kabul vine la o zi după ce liderul Frontului Națională de Rezistență (NRF), Ahmad Massoud, a făcut apel la populație să se revolte împotriva talibanilor și să se alăture NRF "pe orice cale și prin orice mijloace".

Talibanii au anunțat luni că au lichidat rezistența în Valea Panjshir, fieful NRF, și au distribuit imagini cu militanți ridicând steagul grupării într-un complex guvernamental.

Însă reprezentanții NRF au respins declarațiile talibanilor și au declarat, la rândul lor, că dețin poziții pe tot cuprinsul Văii Panjshir.

Marți, la Kabul, talibanii au tras minute înșir cu armele automate în aer pentru a dispersa demonstrația de protest.

Imaginile distribuite pe rețelele sociale arată scene de haos, în care oamenii se ghemuiesc sau aleargă să se pună la adăpost.

Nu este clar momentan dacă focurile de armă trase de talibani au făcut victime.

Kabul: Zeci de femei, în subteranele unei bănci, după ce talibanii au început să tragă

CNN menționează că tirurile au fost "susținute".

Echipele de jurnaliști străini și locali au fost împiedicate să filmeze iar surse locale spun că insurgenții au operat arestări.

Jurnalistul afgan Jawid Kargar a declarat CNN că talibanii au reținut zeci de femei adunate în fața porții fostului palat prezidențial și le-au închis în subsolul băncii Azizi, situată în apropiere.

BBC are o altă versiune în legătură cu acest moment, care a survenit după ce gărzile înarmate au început să tragă în aer: aparent, parcarea băncii de lângă palatul prezidențial a fost deschisă pentru a permite celor câteva zeci de femei să se adăpostească timp de 20 de minute.

BBC precizează că echipa sa de la Kabul a fost împiedicată să filmeze protestul.

Surse locale: talibanii i-au fotografiat pe participanții la protest pentru a-i identifica ulterior

De asemenea, agenția afgană TOLO a anunțat că operatorul său trimis la protest a fost reținut câteva ore de talibani.

Ariana News, o altă companie jurnalistică privată din Kabul, a transmis că reporterul și cameramanul său au fost reținuți.

Un fost oficial guvernamental a declarat pentru BBC, la adăpostul anonimatului, că talibanii i-au fotografiat de aproape pe participanții la protest, în vederea identificării ulterioare.

Mai multe proteste au avut loc în orașele afgane după preluarea puterii de către talibani, în urma ofensivei-fulger de 11 zile, la capătul căreia a fost invadată capitala Kabul.

De Ziua Independenței Afganistanului, talibanii au împușcat mortal mai mulți civili care au dat jos steagul taliban și l-au înlocuit cu drapelul afgan.

Mai recent, la Kabul, au avut loc proteste ale femeilor care au cerut drepturi egale sub noul regim și reprezentare în guvern.

La un astfel de protest, desfășurat duminică, militanții au folosit gaze lacrimogene pentru a le împrăștia pe participante.

Herat: morți și răniți după ce talibanii au deschis focul

Trei oameni au fost împușcați mortal și alți șapte au fost răniți, marți, în orașul Herat, în vestul Afganistanului, după ce talibanii au deschis focul la un protest pentru drepturile femeilor, au declarat surse medicale locale.

Un medic de la spitalul orășenesc a spus că între cei uciși se numără un băiat de 10 - 11 ani.

Incidentele au avut loc practic în paralel cu cele din Kabul, unde militanții islamiști au dispersat protestul anti-regim cu rafale de armă automată în aer.

×
x close