În discuția de duminică, Biden i-a transmis lui Zelensky că SUA și aliații săi vor răspunde "decisiv" dacă Rusia va invada Ucraina, se precizează într-un document pus la dispoziția presei de Casa Alba.
La rândul său, președintele ucrainean a scris pe Twitter că discuția cu liderul american a subliniat "natura specială" a relațiilor între cele două state.
"Au fost discutate acțiunile comune ale Ucrainei, Statelor Unite și ale partenerilor lor în ceea ce privește menținerea păcii în Europa, prevenirea viitoarelor escaladări reformele și dez-oligarhizarea", a precizat Volodimir Zelensky, concluzionând că țara sa "apreciază sprijinul ferm".
Circa 100.000 de militari ruși sunt în continuare masați la granița ruso-ucraineană, în pofida avertismentelor lansate Moscovei de președintele american și de liderii europeni, asupra consecințelor grave ale unei invazii ordonate de Kremlin.
Indicii invocate de serviciile de informații americane arată că o ofensivă militară rusă în Ucraina ar putea să aibă loc la începutul anului curent.
Vinerea trecută, Joe Biden a spus că i-a transmis lui Vladimir Putin că Rusia va plăti "un preț mare" dacă invadează Ucraina și a evocat sancțiuni economice masive.
La rândul său, Putin a i-a spus lui Biden că aplicarea unor noi sancțiuni Rusiei va fi "o greșeală colosală", care ar putea duce la o întrerupere completă a relațiilor între cele două state.
Rusia cere garanții de securitate din partea SUA și NATO, inclusiv angajamentul că NATO nu se va mai extinde spre est și nu că va permite Ucrainei să se alăture Tratatului Nord-Atlantic. Însă Washingtonul a semnalat că SUA nu vor face concesii nici asupra viitorului NATO, nici asupra Ucrainei.
Mai devreme în cursul anului trecut, liderul de la Casa Albă a confirmat că SUA nu vor riposta militar dacă trupele ruse intră în Ucraina.
Foto: Joe Biden și Volodimir Zelensky într-o întâlnire în Biroul Oval de la Casa Albă, 1 septembrie 2021