Dacă precedentul turneu cu trei jaloane, desfășurat în iunie, a avut rolul de a-i asigura pe europeni că "America s-a întors", de astă dată vizitele în Italia și Marea Britanie sunt menite să-i unească pe europeni împotriva celor mai stringente provocări, arată CNN într-un comentariu.
Biden va fi primit vineri, 29 octombrie, la Vatican, de Papa Francisc.
Viziunile președintelui american, catolic practicant, și ale Papei în privința migrației, inechității distribuției veniturilor și mediului sunt foarte apropiate, remarcă sursa citată.
Se estimează că problema schimbărilor climatice va figura printre subiectele abordate de Biden și Francisc.
Cei doi s-au mai întâlnit în 2016, când actualul lider de la Casa Albă era vicepreședinte al SUA.
Al doilea reper al vizitei lui Joe Biden este Summit-ul G20.
Biden încearcă refacerea relației cu Franța după scandalul AUKUS
Este de așteptat ca președintele SUA să încerce aplanarea tensiunilor cu omologul francez, după scandalui AUKUS - afacerea cu submarine în care francezii, înlăturați de americani prin negocieri secrete cu partea australiană, au pierdut miliarde de euro.
În noiembrie, vicepreședintele Kamala Harris urmează să viziteze Parisul, tot în demersul de a reface relația bilaterală.
Summit-ul G20 de la Roma, cu participarea fizică a liderilor din statele dezvoltate și din marile economii emergente, a fost precedat, luna aceasta, de o reuniune virtuală a membrilor, dedicată situației din Afganistan.
Ultimul jalon al turneului președintelui american este Summit-ul climatic COP26 de la Glasgow, care va avea loc pe 1 și 2 noiembrie.
Marea provocare a lui Biden este aceea de a merge la COP26 cu angajamente concrete din partea SUA, menționează CNN.
Mare parte din agenda președintelui în domeniul climatic depinde de Congres, mai exact, de adoptarea legislației climatice și a bugetului uriaș înainte ca reuniunea de la Glasgow să înceapă.
SUA ridică restricțiile de călătorie pentru europeni
Președintele american a semnat luni ordinul care stabilește noi cerințe pentru călătoriile aviatice în contextul pandemiei și care ridică, totodată, limitările severe de călătorie pentru 33 de țări, inclusiv state din Uniunea Europeană.
Astfel, din data de 8 noiembrie, persoanele vaccinate cu schemă completă vor putea intra în SUA în condițiile precizate de autoritățile acestei țări: călătorii vor trebui să prezinte dovada vaccinării înainte de îmbarcarea la bordului unui avion spre Statele Unite.
Vaccinurile acceptate sunt cele aprobate de agenția americană de specialitate, FDA (Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, Moderna), dar și cele listate de Organizația Mondială a Sănătății, OMS, pentru utilizare de urgență (Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield (vaccin AstraZeneca produs în India, n.r.), Sinopharm și Sinovac).
Lista exclude vaccinul rusesc Sputnik V.
De asemenea, călătorilor li se va solicita în continuare să dispună de un test viral negativ realizat cu cel mult trei zile înaintea călătoriei.
Potrivit autorităților americane, "este în interesul SUA să se distanțeze de politica restricțiilor de la țară la țară aplicată anterior în timpul pandemiei și să adopte o politică de călătorii aeriene care se bazează în primul rând pe vaccinare, în vederea reluării în siguranță a zborurilor internaționale către Statele Unite".
Vechea politică, în vigoare până pe 7 noiembrie, interzice intrarea în SUA a persoanelor care nu au cetățenie americană și care în decursul ultimelor 14 zile s-au aflat în Marea Britanie, în cele 26 de state Schengen, în Republica Irlanda, China, India, Africa de Sud, Iran și Brazilia.