"Astăzi am avut două discuții vitale. Prima cu un grup de membrii ai Congresului, care sunt cu toții la Munchen la conferința de securitate. A doua a fost cu liderii statelor din Europa și NATO", a anunțat Biden în începutul conferinței.
"Mesajul transmis prin ambele apeluri a fost de unitate, hotărâre și determinare.
Organele de stat rusești arată că ar există un genocid, ceea ce este fals, în regiunea Donbass. Este vorba de justificarea necesară pentru ca ei să acționeze împotriva Ucrainei. Tocmai de aceea îi felicit pe ucraineni că au dat dovadă de rațiune. Dar trupele rusești au înconjurat Ucraina până spre Marea Neagră.
Avem motive să credem că trupele rusești planifică să atace Ucraina în următoarele zile. Credem că vor ataca și capitala Kiev.
Dacă Rusia trece la aplicarea acestor planuri va fi resposabilă pentru acest război pe care alege să îl facă în mod catastrofal și fără a fi necesar", a mai spus președintele american.
Întrebat de jurnaliști dacă este sigur asupra deciziei lui Valdimir Putin de a ataca Ucraina, Joe Biden a declarat: "Sunt convins că a luat această decizie".
Cu toate acestea, el consideră că diplomația încă este o opțiune: "Până se întamplă un asemenea eveniment, diplomația rămâne posibilă", a spus acesta.
Rusia și SUA, negocierile continuă. Kremlinul insistă pentru revenirea la arhitectura de securitate din 1997
Rusia este pregătită să continue negocierile cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate în Europa, a afirmat vineri preşedintele Vladimir Putin, insistând însă pentru oprirea extinderii NATO şi pentru revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997.
Vladimir Putin a declarat că a abordat cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, în cursul întâlnirii de la Kremlin, problema negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO pe tema garanţiilor de securitate. "Am discutat despre situaţia legată de propunerile adresate de Rusia Occidentului, principalele solicitări fiind oprirea extinderii NATO, refuzul de a instala sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la capabilităţile militare NATO şi la infrastructura militară din Europa din anul 1997, când a fost semnat Tratatul Rusia-NATO", a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti, scrie Mediafax.
Liderul rus i-a prezentat lui Aleksandr Lukaşenko stadiul negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO, argumentând că problema garanţiilor de securitate este de interes inclusiv pentru Belarus. "Rusia este pregătită să urmeze direcţia negocierilor, cu condiţia ca toate problemele să fie analizate integral, fără a fi separate principalele propuneri ale noastre. Obţinerea garanţiilor reprezintă o prioritate absolută pentru Rusia", a subliniat acesta.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, vineri, că este interesat de o nouă întâlnire cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, pentru continuarea negocierilor Rusia-SUA pe tema garanţiilor de securitate.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a propus joi organizarea unei întâlniri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în oraşul elveţian Geneva, în contextul eforturilor diplomatice pentru evitarea unui conflict militar în Ucraina şi pentru continuarea negocierilor pe tema garanţiilor de securitate.
Rusia a transmis joi Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate, exprimând nemulţumire faţă de propunerile Washingtonului şi insistând pentru oprirea extinderii NATO şi pentru stabilirea unor măsuri de control al armamentului.
"Noi considerăm că partea americană nu a oferit un răspuns constructiv privind elementele fundamentale ale proiectului de tratat cu Statele Unite elaborat de partea rusă în privinţa garanţiilor de securitate", a transmis Ministerul de Externe de la Moscova.
Rusia a subliniat că se opune "Declaraţiei Summitului NATO de la Bucureşti" (2008), prin care Alianţa Nord-Atlantică oferea perspective privind admiterea Ucrainei şi Georgiei. Moscova reafirmă că se opune instalării de baze militare pe teritoriile fostelor state sovietice care nu sunt membre NATO, contestând şi instalarea de sisteme militare, inclusiv de atac, în ţări care au devenit membre NATO după anul 1997.
Administraţia Vladimir Putin avertizează că, în lipsa unui acord cu Statele Unite, Rusia va fi nevoită să suplimenteze capabilităţile militare.
"În lipsa disponibilităţii părţii americane de a accepta garanţii de securitate ferme şi juridice ale SUA şi aliaţilor, Rusia va fi nevoită să reacţioneze, inclusiv prin implementarea de măsuri cu caracter tehnico-militar. Activităţile militare din ce în ce mai intense ale Statelor Unite şi NATO, în mod direct, în apropierea frontierelor Rusiei sunt alarmante, fiind ignorate liniile noastre roşii, interesele noastre de securitate centrale şi dreptul suveran de a le proteja", a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova.
Joe Biden: "Senzația mea este că Rusia va invada Ucraina în câteva zile. Nu am de gând să-l sun pe Putin". Antony Blinken, chemat la Națiunile Unite
Președintele Joe Biden a declarat, joi, că SUA au motive să creadă că Rusia este implicată într-o operațiune de tip "false flag" - ce implică o punerea în scenă a unei agresiuni care să fie atribuită părții ucrainene, pentru a justifica o invazie.
Biden a făcut acest comentariu în timp ce părăsea Casa Albă, într-un dialog cu ziariștii care a durat mai puțin de două minute, înainte de a se urca la bordul Marine One, pentru a se deplasa în statul Ohio.
"Toate indiciile pe care le avem arată că (rușii) sunt gata să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Senzația mea este că se va întâmpla în câteva zile.
Președintele american a confirmat că SUA au primit răspunsul Rusiei la propunerile de securitate formulate acum circa trei săptămâni de SUA și NATO la solicitarea expresă a Moscovei.
Biden a spus că încă nu a citit documentul trimis de Moscova.
Washington, undă verde pentru vânzarea de tancuri de 6 miliarde de dolari în Polonia
Administrația Biden a aprobat vânzarea de tancuri de luptă în valoare de 6 miliarde de dolari americani către Polonia.
Departamentul de Stat american a făcut anunțul în contextul în care șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a vizitat, vineri, Polonia iar tensiunile de la granița ruso-ucraineană se mențin ridicate.
Anunțul administrației americane arată că "posibila vânzare" a tancurilor va susține politica externă și siguranța națională a SUA, prin contribuția la ameliorarea securității unui aliat NATO ce reprezintă "o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic" în Europa.
"Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Poloniei de a adresa amenințările actuale și viitoare, prin asigurarea unei forțe credibile care este capabilă să îi descurajeze pe adversari și să participe la operațiuni NATO. Polonia nu va avea nicio dificultate să asimileze aceste echipamente în cadrul forțelor sale armate", estimează Departamentul de Stat american.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a semnalat, la rândul său, pe Twitter, acordul administrației americane, menționând că tranzacția se referă la 250 de tancuri Abrams versiunea M1A2 SEPv3, de ultimă generație.
“Este o consolidare extrem de importantă a capacităților noastre de apărare și unul dintre cele mai importante contracte de armament din istoria Poloniei”, a precizat ministrul polonez.