Jeff Bezos, 57 de ani, fondatorul Amazon, va lua startul de pe cosmodromul privat Van Horn, situat în statul american Texas.
Lansarea ansamblului spațial New Shepard, compus dintr-o rachetă purtătoare și o capsulă în care este găzduit echipajul, este programată pentru ora locală 9 dimineața (ora 16 în România).
Evenimentul poate fi urmărit prin live streaming aici.
Alături de Jeff Bezos se vor afla fratele acestuia, Mark Bezos, o veterană a programului spațial american, Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, și un student de 18 ani, Oliver Daemen, fiul unui om de afaceri olandez.
New Shepard a fost proiectat și testat de compania lui Jeff Bezos, Blue Origin, cu scopul declarat de a servi restrictiva, dar promițătoarea piață a turismului spațial.
New Shepard pleacă în spațiu la 9 zile de la zborul suborbital realizat cu succes de sistemul celuilalt miliardar proeminent implicat în industria turismului spațial, Richard Branson.
Cum se va desfășura zborul
Dacă avionul spațial Unity al lui Branson a avut nevoie să fie ridicat de o aeronavă purtătoare la 15 mii de metri pentru a-și activa propulsia reactivă care l-a dus la o altitudine de circa 86 de kilometri deasupra Terrei, nava lui Bezos are caracteristici mai apropiate de ale rachetelor spațiale.
Racheta propulsoare lungă de 18 metri va duce capsula cu echipajul Blue Origin până la altitudinea de 76 de kilometri.
Acolo, racheta se va separa de capsulă și va ateriza pe Pământ într-un zbor controlat, la circa 4 kilometri de locul lansării.
Capsula își va continua ascensiunea dincolo de așa-numita limită Karman, situată la 100 de kilometri altitudine, și care marchează granița spațiului cosmic.
Capsula urmează să avanseze până la 106 kilometri și să revină apoi pe Pământ, frânarea atmosferică fiind asigurată de parașute.
Merită menționat că zborul avionului spațial al lui Richard Branson nu a depășit limita Karman dar a depășit altitudinea de 80 de kilometri, luată ca reper în SUA pentru a marca intrarea în spațiul cosmic.
Spre deosebire de capsula lui Bezos, avionul Unity al lui Richard Branson a revenit pe Pământ într-o planare controlată, fără a folosi parașute.
Echipajul
"Sunt emoționat. Oamenii mă întreabă dacă sunt nervos. Nu sunt tocmai nervos. Sunt curios. Vreau să știu ce vom învăța (...) Ne antrenăm. Vehiculul este pregătit. Echipa este pregătită, este minunată. Asta ne bucură", a spus Jeff Bezos într-un interviu recent.
Bezos, a cărui avere este estimată la 200 de miliarde de dolari, a demisionat din fruntea Amazon și urmează să se concentreze pe proiecte precum Blue Origin, compania spațială pe care, de asemenea, a fondat-o.
"Vom experimenta gravitația zero pentru aproximativ 4 minute. Ne vom desface centurile, ne vom desprinde de scaune, vom pluti, vom privi arcul subțire al atmosferei Pământului", a anticipat el.
Wally Funk, femeia care va merge în spațiu la 82 de ani, a făcut parte dintr-un grup numit Mercury 13. Constituit exclusiv din femei, grupul a fost testat în anii '60 după aceleași rigori suportate de astronauții americani.
Femeile din Mercury 13 nu au zburat însă niciodată într-o misiune spațială. Până astăzi.
Oliver Daemen, 18 ani, este fiul lui Joes Daemen, un olandez care a fondat firma de investiții de capital Somerset Capital Partners.
Oliver urma să participe la un al doilea zbor spațial al companiei lui Bezos însă a fost promovat în misiunea istorică de marți după ce câștigătorul licitației pentru un loc pe New Shepard - al cărui nume nu a fost dat publicității și care a plătit 28 de milioane de dolari pentru a participa la misiune - s-a retras "din motive de program".
Mark Bezos, 53 de ani, este fondatorul unei agenții de publicitate și în prezent activează în calitate de vicepreședinte al organizației caritabile Robin Hood, cu sediul în New York.
Ce urmează
Un zbor reușit al ansamblului spațial New Shepard va însemna că piața zborurilor turistice suborbitale are doi jucători proeminenți.
Însă, în timp ce compania britanicului Branson, Virgin Galactic, pare să aibă un plan pus la punct pentru următoarele curse în spațiu, compania lui Bezos nu a făcut anunțuri publice în acest sens.
Virgin Galactic a anunțat că aproximativ 600 de doritori s-au înscris pe listă, în condițiile în care prețul unui loc în avionul spațial Unity este de 250.000 de dolari.
Prețul unui viitor loc în capsula construită de compania lui Jeff Bezos nu este momentan cunoscut.
Foto galerie: echipajul de pe New Shepard (Frații Bezos, Oliver Daemen și Wally Funk); imagini ale capsulei spațiale (exterior și interior); racheta purtătoare reutilizabliă executând secvența de aterizare