Mai multe ţări din regiune traversează acum cea mai gravă perioadă de la începutul pandemiei, din cauza variantelor mai agresive ale SARS-CoV-2.
Jokowi, așa cum este cunoscut președintele, a anulat un plan de vaccinare și le-a spus oficialilor statului să nu călătorească în străinătate, îndemnându-i să exercite „sensibilitate socială”, a declarat secretarul de cabinet Pramono Anung.
„Președintele a subliniat că în această perioadă de restricții de urgență, cu siguranță trebuie să existe un sentiment de criză în toate ministerele, instituțiile și liderii”, a spus Anung, potrivit CNN.
Toate vaccinurile vor rămâne gratuite pentru persoanele fizice, în timp ce costul dozelor procurate pentru programul privat de vaccinare va fi suportat de angajatori așa cum a fost planificat inițial, a spus Anung.
În Indonezia, cea mai afectată țară din regiune în prezent, voluntari de la pompe funebre merg la căminele de bătrâni pentru a colecta trupurile oamenilor care nu au putut avea acces la tratament.
Sâmbătă, autorităţile au raportat 51.952 de cazuri şi 1.092 de decese asociate, mai mult decât India şi Brazilia pentru a treia zi consecutiv.
Peste 72.000 de oameni au murit, potrivit datelor oficiale.
Indonezia evaluează dacă va pune capăt restricțiilor de circulație COVID-19 conform planificării sau dacă le va extinde, pe măsură ce țara se luptă cu o creștere a noilor infecții și o economie în prăbușire, a declarat sâmbătă ministrul superior Luhut Pandjaitan.
Alimentată de răspândirea variantei Delta mai virulente, Indonezia a raportat mai multe cazuri noi de coronavirus decât orice țară din lume, au arătat datele din ultima medie de șapte zile.
Cazurile Covid-19 din Indonezia au crescut cu 51.952 într-o singură zi, numărul de morți crescând cu 1.092 la 72.489, a declarat sâmbătă Ministerul Sănătății.
Experţii în sănătate consideră că cifrele raportate de Indonezia sunt foarte subestimate. „Centrul pandemiei în Asia este deja în Indonezia acum, dar dacă am avea o capacitate mai mare de testare am fi deja epicentrul lumii”, a spus dr. Dicky Budiman, epidemiolog la Griffith University din Australia.
„Ratăm multe cazuri şi nu identificăm poate 80% dintre ele în comunitate... În Indonezia testarea este pasivă, nu e activă. Cel care este testat într-o unitate medicală e testat dacă are simptome sau dacă e contact”, a mai spus el.
Pe de altă parte, țara se confruntă cu o dezinformare generalizată și galopantă, în condițiile unei rate de vaccinare a populației de mai puțin de 6%.
În aceste condiții, observatorii avertizează că este posibil ca situația din Indonezia să nu fi atins încă apogeul.