Antena 3 CNN International News Incendiile devastează zonele umede din Brazilia: şerpi şi maimuţe, mistuite de flăcări

Incendiile devastează zonele umede din Brazilia: şerpi şi maimuţe, mistuite de flăcări

Anul 2024 riscă să îl devanseze pe 2020, cel mai grav din punctul de vedere al incendiilor de vegetaţie

incendii brazilia profimedia images
Incendiile devastează zonele umede din Brazilia: şerpi şi maimuţe, mistuite de flăcări
de Georgiana Adam    |    13 Iun 2024   •   13:16

Mai multe cadavre arse ale unor maimuţe, şerpi şi caimani au fost găsite în câmpiile mistuite de flăcări ale zonei Pantanal din Brazilia, cândva verde, cea mai mare zonă umedă tropicală din lume, potrivit Reuters, scrie agerpres.ro.

La lăsarea nopţii, o coloană portocalie de fum lumina cerul, iar unele animale se vedeau cum încearcau să fugă din calea flăcărilor.

„Incendiului s-a extins foarte mult, (animalele - n.r.) nu au timp să fugă din calea lui", a spus Delcio Rodrigues, directorul Institutului ClimaInfo. „Câteodată nu au unde să fugă", a adăugat el.

Tiparul meteorologic El Nino, amplificat de schimbările climatice, a secat râurile din regiune şi a perturbat inundaţiile sezoniere obişnuite, iar drept urmare, ecosistemul a devenit vulnerabil la incendii.

Anul 2024 riscă să îl devanseze pe 2020, considerat cel mai grav din punctul de vedere al incendiilor de vegetaţie, când flăcările au ucis un număr estimat de 17 milioane de vertebrate, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports.

În Pantanal, sit inclus în patrimoniul mondial UNESCO, care acoperă o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a Portugaliei, trăieşte cea mai mare specie de jaguar din lume, precum şi specii în pericol de dispariţie, cum sunt tapirul şi furnicarul uriaş.

Populaţiile acestor specii sunt în pericol, avertizează experţii, în contextul în care regiunea este vizată de cel mai riscant sezon al incendiilor de vegetaţie, care de obicei îşi atinge apogeul în luna septembrie.

„Schimbări climatice plus incendii duc la o modificare completă a mediului. Pe termen lung, se produce o reducere a biodiversităţii şi o dispariţie a habitatului", a atras atenţia Delcio Rodrigues.

„Animalele sălbatice nu au unde să fugă", a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Brazilia incendii animale salbatice
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close