Momentul a stârnit furie și durere printre rudele în viață ale victimelor sale, relatează CNN.
Asasinarea lui Falcone, urmată după două luni de uciderea unui alt magistrat anti-Mafia, Paolo Borsellino, a constituit unui dintre cele mai cunoscute episoade din lupta lungă și marcată de violență a autorităților italiene cu crima organizată.
Giovanni Brusca, acum în vârstă de 64 de ani, a fost arestat în 1996, la patru ani după atacul în care au murit judecătorul Falcone, soția acestuia și trei polițiști.
El a acceptat să colaboreze cu poliția și să-i trădeze pe membrii grupării mafiote, ajutând procurorii la reprimarea clanurilor de răufăcători.
Fostul mafiot, cunoscut drept "măcelarul de oameni", și-a mărturisit rolul în peste 100 de crime.
Între cele mai odioase s-a numărat uciderea unui copil de 14 ani, Giuseppe di Matteo.
Di Matteo a fost omorât pentru că era fiul unui informator.
Corpul său a fost dizolvat în acid.
Dezaprobare și tristețe printre rudele victimelor "măcelarului de oameni"
"A colaborat cu justiția doar pentru avantaje, nu a fost o alegere intimă, personală", a declarat pentru Corriere della Sera Rosaria Costa, văduva unuia dintre polițiștii care au murit în atacul cu bombă asupra judecătorului Falcone.
Maria Falcone, sora judecătorului asasinat, s-a declarat "întristată" de vestea că Brusca a părăsit închisoarea.
Fostul mafiot a pus la dispoziția anchetatorilor informații în legătură cu mai multe atacuri mortale lansate de Cosa Nostra în anii '80 și '90 din secolul trecut și a depus mărturie într-un proces în legătură cu presupusele negocieri între oficialitățile italiene și mafioți, în vederea opririi atacurilor cu bombă.
Giovanni Brusca a mai părăsit închisoarea în câteva rânduri. Acum a fost eliberat pentru o perioadă de probă de patru ani.
Matteo Salvini: Nu este justiția pe care o merită italienii
"Indiferent de ce se poate crede cu privire la atrocitățile pe care le-a comis la timpul respectiv, a existat o colaborare. Să nu uităm că ne-a dat informații și despre atacurile cu bombă din Sicilia, și despre cele din Italia peninsulară", a declarat procurorul-șef anti-mafia Federico Cafiero De Raho.
"Evident, judecătorii au considerat că acesta este perioada de detenție potrivită", a adăugat acesta.
Mai mulți politicieni italieni au condamnat eliberarea lui Brusca. Între aceștia, și Matteo Salvini, șeful partidului de extremă-dreapta Liga
"Nu aceasta este 'justiția' pe care o merită italienii", a comentat el.
Foto: Giovanni Brusca în timpul arestării din 1996