Antena 3 CNN International News Cea mai mare economie a Europei se află în pragul unei recesiuni de iarnă

Cea mai mare economie a Europei se află în pragul unei recesiuni de iarnă

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 18:44 14 Dec 2021 Modificat la 18:44 14 Dec 2021
pjimage (3)
Sursa foto: Twitter/CNN

Cea mai mare economie a Europei va cunoaște o scădere de 0,5% în al patrulea trimestru al acestui an, comparativ cu al treilea, și va stagna în primele trei luni ale anului 2022, potrivit previziunilor publicate marți de Institutul de Cercetări Economice Ifo.

O economie este în recesiune atunci când se contractă timp de două trimestre consecutive.

„Blocajele de aprovizionare și al patrulea val al pandemiei încetinesc considerabil economia germană”, a declarat Timo Wollmershäuser, șeful prognozelor la Ifo, într-un comunicat.

„Recuperarea puternică post-pandemie, care era așteptată inițial pentru 2022, încă nu s-a materializat”.

Se așteaptă o creștere în vara viitoare, pe măsură ce noul val de cazuri de coronavirus se diminuează și se uşurează blocajele în aprovizionare, dar începutul lent al anului va costa puterea producătoare. Ifo și-a redus previziunile de creștere pentru 2022 cu 1,4 puncte procentuale, până la 3,7%.

Ifo se așteaptă ca inflația să crească cu 3,1% în acest an și cu 3,3% în 2022, rate care depășesc cu mult ținta Băncii Centrale Europene de 2%. Nu se așteaptă ca prețurile de consum să revină la normal până în 2023.

Perspectiva dură vine în timp ce țările din întreaga lume se pregătesc pentru un potențial val de cazuri de coronavirus cauzate de varianta Omicron, care ar putea adăuga presiune asupra lanțurilor globale de aprovizionare și ar putea forța băncile centrale să regândească planurile de retragere a sprijinului pentru economie.

Săptămâna trecută, Germania a înregistrat cel mai mare număr de decese zilnice din cauza COVID-19 din februarie, în timp ce se străduia să țină sub control un al patrulea val al pandemiei. La începutul acestei luni, a interzis accesul persoanelor nevaccinate în zonele publice de interior cu excepția celor esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, ca parte a noilor restricții.

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat marți că o creștere a cazurilor ar încetini recuperarea cererii globale de petrol. Grupul și-a redus previziunile privind cererea de petrol cu ​​aproximativ 100.000 de barili pe zi atât pentru 2021, cât și pentru 2022, spunând că călătoriile aeriene și combustibilul pentru avioane vor fi cele mai afectate.

Prețul țițeiului Brent, referința globală, a scăzut cu aproximativ 10 dolari pe baril de la începutul lunii noiembrie la sub 75 de dolari. Totuși, AIE a spus că impactul asupra economiei va fi mai puțin grav decât valurile anterioare ale virusului.

„Noile măsuri de izolare puse în aplicare pentru a opri răspândirea virusului vor avea probabil un impact mai redus asupra economiei față de valurile anterioare de COVID, nu în ultimul rând din cauza campaniilor de vaccinare pe scară largă”, a spus agenția în raportul său lunar pentru decembrie.

×
x close