Moartea celor 10 civili, inclusiv 7 copii, în urma atacului cu dronă a fost recunoscută oficial, vineri, de generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Militar Central al SUA.
"A fost o lovitură defensivă, conform regulilor de pe câmpul de luptă", a precizat McKenzie, care a adăugat că autoritățile americane iau în calcul "măsuri reparatorii".
"Lovitura a fost efectuată cu credința sinceră că va opri o amenințare iminentă la adresa forțelor noastre și a evacuaților de la aeroport, însă a fost o greșeală și prezint scuzele mele sincere", a continuat el.
McKenzie s-a declarat pe deplin răspunzător "pentru lovitură și pentru tragicul său rezultat".
Contextul în care SUA au ucis 10 civili nevinovați
Lovitura efectuată o dronă militară americană a venit după atentatul sinucigaș din 26 august, de la aeroportul din Kabul, revendicat de ISIS-K și în urma căruia au fost ucise peste 200 de persoane. Majoritatea celor uciși erau afgani însă bilanțul victimelor numără și 13 militari americani.
Investigația în urma "loviturii preventive" din 29 august a stabilit că un lucrător umanitar și nouă membri ai familiei sale, inclusiv 7 copii, au fost uciși de tirul dronei.
Cea mai tânără victimă avea doi ani.
Anterior loviturii, mașina bărbatului ucis fusese urmărită timp de 8 ore de serviciile de informații americane, care credeau că persoana de la volan are legătură cu ISIS-K.
Mașina fusese semnalată în apropierea unui complex de clădiri asociat cu ISIS-K iar traseele bărbatului se potriveau cu alte informații privind planurile grupării teroriste de a ataca aeroportul din Kabul.
Decizia de a executa lovitura, luată pe baza unui standard de "siguranță rezonabilă"
După ce presa internațională a relatat că sunt victime civile în urma tirului din 29 august, Pentagonul a insistat în continuare că tirul cu dronă a ucis "cel puțin un intermediar ISIS-K", pe lângă alte trei victime civile.
Președintele Comitetului Șefilor de Stat Major, generalul Mark Milley, a numit la momentul respectiv tirul cu drona drept "lovitură justificată".
Înaintea tirului, operatorii dronei au supravegheat timp de 4-5 minute curtea imobilului unde se afla parcată mașina vizată.
În acel timp, un bărbat a părăsit vehiculul.
Reporterii CNN, care au vorbit cu membrii familiei Ahmadi, au aflat că în secundele care au precedat tirul, un copil parca mașina și alții copii se aflau în vehicul și în curtea clădirii.
Decizia de a efectua tirul a fost luată pe unui standard de "siguranță rezonabilă" că ținta este cea corectă, însă acest standard nu garantează o siguranță de 100%, a declarat un militar american la curent cu investigația.
Foto: Imagine a distrugerilor provocate de atacul cu dronă la domiciliul din Kabul al familiei Zemari Ahmadi după tirul cu dronă al SUA din 29 august.