Culoarea lor roșie, care le-a atras și numele comun, este un prim indiciu al potențialului lor letal.
Sunt mortale și pentru regnul vegetal, și pentru oameni și animale.
Iar acum, au băgat în alertă autoritățile de pe o țară-continent.
Furnici ucigașe roșii pe plute făcute din propriile corpuri
Furnicile roșii de foc, o specie extrem de invazivă, au format plute pentru a se deplasa pe apele care au inundat nord-estul statului australian Queensland, iar vremea extremă din această regiune favorizează răspândirea lor la nivel național.
"Recentele precipitații abundente și vremea sălbatică din regiune pot accelera răspândirea furnicii roșii de foc, una dintre cele mai periculoase specii invazive din lume. Furnicile de foc sunt mai active înainte sau după ploi și pot constitui formațiuni plutitoare mari, care se deplasează pe curenții de apă pentru a stabili puncte de sprijin în zone noi", a avertizat Reece Pianta, de la Consiliul pentru specii invazive din Australia.
O modelare realizată de ISC sugerează că furnicile roșii de foc se vor răspândi în "fiecare colț al Australiei" dacă nu se va pune capăt contaminării din Queensland.
Australienii din Queensland, sfătuiți să raporteze orice furnică suspectă
El i-a îndemnat pe locuitorii statului să acționeze în sprijinul autorităților.
"Este foarte ușor să-ți aduci contribuția: e suficient să fotografiezi orice furnică suspectă și s-o raportezi", a adăugat el.
Statul Queensland se confruntă cu o vreme rea și cu inundații puternice de mai multe săptămâni.
Luna trecută, orașul Cairns a fost izolat, ca urmare a ploilor torențiale aduse de ultimele rămășițe ale ciclonului tropical Jasper, iar inundațiile i-au lăsat blocați pe acoperișuri pe mulți dintre cei peste 150.000 de locuitori.
Ce este furnica roșie de foc și de ce are un potențial atât de letal
Originară din America de Sud, furnica de foc roșie pe numele ei comun, sau Solenopsis invicta după numele științific, este o specie omnivoră: distruge atât culturile agricole, cât și animalele.
Înțepătura sa veninoasă provoacă pustule și reacții alergice și poate ucide un om.
În ultimul secol, s-a răspândit pe o mare parte din teritoriul Statelor Unite, în Mexic, Caraibe, China și Australia.
Anul trecut, a fost reperată pentru prima dată în Europa.
Cercetător european: "Știam că va veni această zi"
În septembrie 2023, specialiștii au anunțat că au identificat 88 de cuiburi de furnici roșii de foc răspândite pe 5 hectare de teren în apropierea orașului italian Siracuza din Sicilia.
"Solenopsis invicta este una dintre cele mai letale specii invazive. Se poate răspândi cu o rapiditate alarmantă. Identificarea acestei specii în Italia a fost o mare surpriză, dar știam că această zi va veni", a declarat la momentul respectiv Mattia Menchetti, cercetător la Institutul de Biologie Evolutivă din Spania.
Deși furnicile roșii de foc au mai fost anterior raportate în produse importate în Spania, Finlanda și în Olanda, o colonie în Europa nu fusese niciodată confirmată înainte de studiul din 2023.
Australia a reușit să controleze șapte infestări cu Solenopsis invicta
În Australia, prima infestare cu furnici roșii de foc a avut loc în 2001, potrivit ISC.
Până în prezent, țara a adus sub control șapte infestări, din capitala statului Queensland, Brisbane, și până la granița statului vecin, New South Wales (NSW).
În noiembrie 2023, furnicile au fost detectate în NSW, stârnind temeri că ar putea ajunge în bazinul râului Murray-Darling și că s-ar putea răspândi necontrolat.
La momentul respectiv, ministrul agriculturii din NSW, Tara Moriarty, a reiterat că "furnicile roșii de foc sunt un dăunător invaziv teribil, care grave provoacă daune sociale, economice și de mediu".
Furnicile roșii de foc se pot răspândi rapid pe cont propriu, dar o infestare este, de obicei, accelerată de activitatea umană.
Ele proliferează în containerele de marfă, în transporturile de plante în ghivece sau de pământ.
Sursa: CNN