Este vorba de un contingent redus, de 85 de soldați, care participă la exercițiul "Eagle Partner", preconizat să se desfășoare timp de 10 zile.
Alături de americani, la exercițiu iau parte 175 de militari armeni.
Antrenamentul are ca scop pregătirea armenilor pentru participarea la misiuni internaționale de menținere a păcii.
Exercițiul, deși de mică amploare, este cel mai recent dintr-o serie de acțiuni întreprinse de Erevan, pe care Ministerul de Externe de la Moscova le-a denunțat drept "neprietenoase", în contextul în care Rusia a acționat timp de decenii ca unic garant al securității în fosta republică sovietică.
Citește și: Novaya Gazeta: Aproape jumătate din banii Rusiei se vor duce pe războiul din Ucraina la finele lui 2023
În plus, Armenia a trimis recent, în premieră, ajutoare umanitare în Ucraina, iar parlamentul său urmează să ratifice Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.
Asta înseamnă că autoritățile armene s-ar vedea obligate să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin - acuzat de crime de război de Curtea Penală Internațională - dacă ar veni în această țară.
Orientarea Erevanului spre noi parteneri internaționali a fost determinată de faptul că Rusia nu a putut sau nu a dorit să protejeze Armenia în conflictul reizbucnit în 2022 la frontiera cu Azerbaidjanul vecin.
Absența unei intervenții - în contextul în care trupele Moscovei sunt angajate pe frontul din Ucraina - a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea Rusiei de a-și menține controlul asupra țărilor și conflictelor din fosta URSS, notează CNN.
Soldat armean de veghe lângă coridorul Lachin, care leagă Armenia de Nagorno-Karabah