Antena 3 CNN International News Aceste substanțe sunt prezente în caserole alimentare, jucării și parfum și favorizează moartea prematură a zeci de mii de oameni. Cum poate fi redus riscul de expunere

Aceste substanțe sunt prezente în caserole alimentare, jucării și parfum și favorizează moartea prematură a zeci de mii de oameni. Cum poate fi redus riscul de expunere

Adrian Iclozan
4 minute de citit Publicat la 11:37 12 Oct 2021 Modificat la 14:25 12 Oct 2021
takeaway food
Sursa foto: hepta

Un studiu recent arată că ftalații, compuși adăugați materialelor plastice cu scopul de a le mări flexibilitatea, transparența, și durabilitatea, pot contribui la moartea prematură a unui număr între 91.000 și 107.000 de americani anual, în grupa de vârstă 55 - 64 de ani.

Un studiu apărut marți în publicația Environmental Pollution arată că persoanele cu un nivel ridicat de ftalați în organism prezintă un risc de deces mai ridicat, cu precădere în urma afecțiunilor cardiace, dar și din alte cauze.

Impactul economic al mortalității premature asociate cu ftalații este estimat între 40 și 47 de miliarde de dolari anual.

"Studiul se adaugă bazei de date cu impactul maselor plastice asupra organismului uman și face apel la sănătatea publică și la mediul de afaceri în vederea eliminării sau reducerii utilizării produselor din plastic", spune dr. Leonardo Trasande, coordonator al studiului și profesor de pediatrie, medicina mediului și sănătate publică la Universitatea din New York.

Se știe că ftalații intervin în mecanismul endocrin uman, care produce hormoni, și că sunt asociați cu probleme de dezvoltare, de reproducere, ale sistemului imunitar și ale creierului.

Ftalații, asociați cu tulburările hormonale și malformațiile genitale

Potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății Ambientale (NIEHS) din SUA, chiar și perturbările hormonale reduse pot avea efecte semnificative din punct de vedere biologic și al dezvoltării.

Cercetări anterioare au asociat ftalații cu probleme ale sistemului reproducător, între care malformații ale organelor genitale și cazuri de testicule necoborâte la copii, dar și nivele scăzute de spermatozoizi și de testosteron la adulți.

De asemenea, sunt studii care leagă ftalații de afecțiuni precum obezitatea juvenilă, astmul, bolile cardiovasculare și cancerul.

Dr. Trasande spune că acești compuși au "cazier" iar ansamblul dovezilor științifice furnizează un model "obsedant" de îngrijorări.

Studiul menționat de CNN este contestat de industriile vizate direct.

"Mare parte din conținutul studiului realizat de dr. Trasande și colaboratorii poate fi demonstrat drept inexact", susține Eileen Conneely, director pentru produse și tehnologii chimice în cadrul Consiliului American pentru Chimie, organism care reprezintă industriile chimică, producătoare de plastic și clor din SUA.

Conneely a spus că studiul grupează toți ftalații într-o singură categorie și nu menționează că, potrivit industriei de profil, unii ftalați cu masă moleculară mare au un nivel mai redus de toxicitate.

Ftalații, chimicale omniprezente

Ftalații mai sunt numiți și "compuși chimici omniprezenți", fiind adăugați în instalațiile sanitare din PVC, în linoleum, produse rezistente la apă și murdărie, instrumentar medical, furtunuri pentru grădină și unele jucării pentru copii, cărora aceste substanțe le conferă mai multă flexibilitate și rezistență sporită la rupere.

Alte utilizări ale ftalaților sunt în ambalajele alimentare, detergenți, textile, mobilă și componentele de plastic pentru industria auto.

De asemenea, adaosul de ftalați în șampon, săpun, fixativ și produse cometice crește persistența parfumului acestora.

Oamenii introduc ftalați în organism când respiră aerul contaminat sau când mănâncă sau beau produse care au intrat în contact cu plasticul, arată Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, CDC.

Copiii intră în contact cu multe obiecte și apoi duc mâna la gură iar din cauza acestui tipar de comportament, particulele de ftalați din prat pot prezenta un risc mai mare pentru copii decât pentru adulți, menționează instituția citată.

Metodologia care a detectat corelația între ftalați și decesele premature

Noul studiu a măsurat concentrația de ftalați în urina a peste 5.000 de adulți cu vârste între 55 și 64 de ani și a comparat aceste concentrații cu riscul de deces prematur pe o perioadă medie de 10 ani.

Cercetătorii au verificat dacă subiecții au boli preexistente precum afecțiunile cardiace, diabetul și cancerul. De asemenea, au fost notate obiceiurile alimentare deficitare, activitatea fizică și masa corporală și nivelurile altor substanțe perturbatoare ale sistemului hormonal, precum bisfenol A sau BPA.

Autorii studiului admit că cercetarea lor nu este una definitivă și că nu face decât să arate o corelație între decesele premature și contaminarea cu ftalați.

Dificultățile unui studiu mai precis implică probleme de etică medicală, între altele pentru că ar presupune expunerea aleatoare a subiecților la substanțe potențial toxice.

Cum poate fi redusă expunerea la ftalați

Dr. Transade arată, pe de altă parte, că este posibil ca oamenii să își reducă expunerea la ftalați.

"În primul rând, evitați masele plastice pe cât posibil. Nu puneți niciodată ambalaje de plastic în cuptorul cu microunde sau în mașina de spălat vase, unde căldura poate desprinde straturile izolatoare, făcând astfel substanțele mai ușor de absorbit. În plus, gătitul acasă și reducerea hranei procesate poate reduce expunerea la substanțele chimice cu care intrați în contact", a precizat el.

Alte metode de reducere a riscului de contact cu ftalații presupun utilizarea de loțiuni și detergenți fără parfum, păstrarea alimentelor în containere din sticlă, oțel inoxidabil, ceramică sau lemn, înlocuirea fructelor și legumelor conservate cu variantele lor proaspete, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea utilizării de odorizanți și de mase plastice etichetate Nr 3, Nr 6 și Nr 7, menționează CNN.

Spre exemplu, produsele etichetate Nr 7 pot conține BPA și policarbonați, BPA fiind cunoscut pentru efectele nocive asupra sistemului endocrin.

×
x close