Antena 3 CNN International News Femeie fotojurnalist în Kabul: ” Am petrecut 20 de ani investind în mine... iar acum nu mai am nimic”

Femeie fotojurnalist în Kabul: ” Am petrecut 20 de ani investind în mine... iar acum nu mai am nimic”

M.A. o femeie fotojurnalist din Kabul, s-a închis în casă de când talibanii au cucerit capitala. Nu își mai poate face meseria, și nu știe ce se va întâmpla cu ea de acum înainte.

femeie afganistan
Sursa foto: Facebook/IndiaTv
de Alexandra Ionescu    |    20 Aug 2021   •   16:35

”Sunt în pericol pentru doar pentru că sunt cine sunt. Dacă ești femeie și faci poze... e interzis”, a spus M.A.

Dar chiar și așa, a continuat să facă poze a realității vieții din Kabulul ocupat de talibani. Ascunsă, a făcut poze de la fereastra ei, sau când s-a aventurat afară. 

Pozele ei arată vehicule militare, bărbați înarmați care patrulează străzile, precum și mulțimile de oameni, printre care femei și copii, din apropierea aeroportului, unde se intră atât de greu, din cauza talibanilor.

Ea, și alte femei ca ea trăiesc în frică, regretând tot ce au pierdut în doar câteva zile. Munca de o viață, tot ceea ce au obținut în 20 de ani.

”Cele mai multe femei de aici au lucrat în birouri, în guvern, și acum sunt cuprinse de panică legat de situația asta. Toate spun că nu le-a trecut niciodată prin cap că vor mai trăi asemenea lucruri”, a spus M.A.

Deși talibanii au promis că vor respecta drepturile femeilor, și că acestea vor avea acces la educație, M.A este sceptică vizavi de toate aceste promisiuni. Amintirile regimului precedent sunt încă vii.

”Am petrecut 20 de ani investind în mine, în educația, și în cariera mea, iar acum înțeleg că nu voi mai avea nimic. Mâine e posibil să nu mai pot lucra, să nu mai pot ieși din casă.”

Prietenii și colegii ei, gândesc același lucru: simt că au fost abandonați.

”Cum este posibil ca SUA să vină în țara mea, și să înceapă o luptă cu talibanii, și să îi gonească din țară, iar acum să ne lase așa, pur și simplu?

În tot orașul, oamenii sunt disperați să plece. M.A. a încercat să ajungă la aeroport cu mama și cu fratele ei, care are o boală mintală, și este însurat, cu doi copii, dar nu au putut să treacă.

Imaginile de la începutul săptămânii acesteia, a arătat mase de oameni luând cu asalt aeroportul, oameni care s-au legat de roțile avioanelor, și apoi și-au pierdut viața. 

”Uită-te la imaginile astea, și spune-mi tu cât s-au săturat oamenii mei de război. Generația mai tânără vrea doar să plece undeva unde e mai bine decât aici, nu văd un viitor în țara asta”, a spus M.Al.

Ea încearcă în continuare să părăsească țara, și menține contactul cu aliații din SUA, dar ”realitatea mea este că am o familie aici, și nu îmi voi părăsi familie. Nu pot să îi las aici, iar ei nu pot pleca”.

×
Subiecte în articol: Afganistan Kabul femeie
Citește mai multe din International News
» Vezi toate știrile din International News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close