„Atâta timp cât mediul islamic real nu este oferit tuturor, femeilor nu li se va permite să vină la universități sau să lucreze. Islamul mai întâi”, a declarat Mohammad Ashraf Ghairat pe contul său oficial de Twitter.
Luni dimineață, Ghairat a anunțat pe Twitter că universitatea lucrează la un plan de găzduire a studentelor, dar nu a spus când va fi finalizat acest plan. „Din cauza lipsei de femei lectori, lucrăm la un plan pentru ca bărbații să poată preda studentelor din spatele unei cortine în sala de clasă. În acest fel, ar fi creat un mediu islamic pentru femeile care vor să învețe”, a scris Ghairat.
Numirea sa în funcția de director al Universității din Kabul a stârnit un val de critici din cauza faptului că îi lipsesc calificările pentru acest post.
În perioada precedentă în care mișcarea islamistă a fost la guvernare la Kabul, între 1996 și 2001, fetele nu aveau voie să muncească și să studieze, și erau obligate să stea în casă, fiind o prezență aproape invizibilă în această țară.
În ciuda asigurărilor cum că de data aceasta, drepturile femeilor vor fi respectate, este neclar deocamdată ce va însemna acest lucru, mai ales în condițiile în care lipsa oricărei prezențe feminine în nou-formatul guvern este o declarație în sine.
Abdul Baqi Haqqani, ministrul interimar pentru Învățământ Superior, a declarat săptămâna trecută că femeile vor putea merge în continuare la facultate dar că acestea vor fi separate de studenții de sex masculin și că vor avea doar profesoare care să le predea.