Compania energetică de stat norvegiană Equinor a declarat că a închis porțile, după ce unii dintre angajații săi au intrat în grevă din cauza unei dispute salariale.
Cele trei zăcăminte produc echivalentul a circa 89.000 de barili de petrol pe zi, din care peste 30% sunt gaze naturale, a spus Equinor într-un comunicat.
Norvegia a fost a doua cea mai mare sursă de gaze naturale către Europa anul trecut, după Rusia, potrivit datelor Eurostat. Perturbarea vine într-un moment critic pentru regiune.
Europa încearcă să-și reducă dependența de exporturile Rusiei, care sunt deja reduse de Moscova. Orice scădere susținută a producției Norvegiei ar putea da o lovitură puternică eforturilor de a reaproviziona stocurile de gaz înainte de iarnă și ar putea crește riscul unei penurii catastrofale de energie.
Germania, cea mai mare economie din regiune, a declarat deja o „criză a gazelor” și a avertizat că nu poate exclude introducerea raționalizării pentru a trece peste iarnă.
Vestea grevei a contribuit la creșterea prețurilor futures la gaze naturale în Europa cu 5%, ajungând la 172 de euro (177 de dolari) pe megawat pe oră, au arătat datele de la Intercontinental Exchange. Acesta este cel mai mare preț de la începutul lunii martie în zilele următoare invaziei Rusiei în Ucraina.
Miercuri, muncitorii norvegieni urmează să facă din nou grevă, ceea ce va duce la închiderea a trei câmpuri suplimentare, a spus Equinor. Acele zăcăminte produc echivalentul a circa 330.000 de barili de petrol pe zi, din care aproape 80% sunt gaze naturale.
Sâmbătă este planificată o altă grevă, care, conform calculelor Reuters, ar putea întrerupe aproximativ un sfert din producția de gaz a Norvegiei și 15% din producția de petrol. Equinor a spus că impactul celei de-a treia zile de greve „nu este încă clar”.
Exporturile de gaze ale țării vor fi reduse cu 60% în cele trei zile de greve, a anunțat marți Asociația Norvegiană de Petrol și Gaz.
„Livrările norvegiene reprezintă un sfert din livrările europene de energie, iar Europa depinde în totalitate de livrarea Norvegiei ca națiune într-un moment în care reducerile de aprovizionare din Rusia au creat o piață foarte strânsă pentru gaze naturale”, a spus asociația într-un comunicat.
Guvernul norvegian ar putea, teoretic, să forțeze liderii sindicali și Equinor la masa de negocieri dacăar considera că greva ar putea amenința „viața și sănătatea” populației, deși intervenția a fost controversată în trecut, potrivit Eurofound.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Norvegian al Muncii a declarat pentru CNN Business că „este responsabilitatea partenerilor sociali să găsească o soluție la orice conflict” și nu a mai comentat această dispută.
O iarnă incertă
Greva norvegiană vine la aproape trei săptămâni după ce Rusia a redus fluxul de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 și după ce a întrerupt aprovizionarea pentru trei țări UE și mai multe companii energetice pentru că au refuzat să plătească în ruble, mai degrabă decât în euro sau dolari.
Fluxurile de gaz prin Nord Stream 1 rulează în prezent la doar 40% din capacitate, potrivit unei analize a S&P Global Platts.
Pentru a spori incertitudinea, livrările prin conductă urmează să se oprească complet timp de 10 zile de la începutul săptămânii viitoare pentru lucrări de întreținere.
„Preocuparea este mai degrabă că transporturile de gaze ar putea fi reduse și mai mult sau chiar să nu fie reluate deloc în urma lucrărilor de întreținere”, a scris Carsten Fritsch, analist pentru energie, agricultură și metale prețioase la Commerzbank.
„Acest lucru ar face practic imposibilă reaprovizionarea stocurilor europene de gaze naturale pentru iarna viitoare și ar necesita măsuri politice de anvergură și reduceri ale consumului de gaze naturale”, a adăugat el.
Instalațiile de stocare a gazelor din Uniunea Europeană sunt pline cu aproximativ 59%, arată datele de la Gas Infrastructure Europe. Aceasta este cu aproximativ trei puncte procentuale sub nivelurile obișnuite de stocare pentru această perioadă a anului, a spus Fritsch.
El a adăugat că dacă grevele din Norvegia ar continua, piața europeană de gaze „deja strânsă” s-ar înrăutăți, provocând noi creșteri ale prețului gazului.