Antena 3 CNN International News Europa, ”epicentrul pandemiei”. OMS avertizează că ar putea să urmeze o iarnă ”devastatoare”

Europa, ”epicentrul pandemiei”. OMS avertizează că ar putea să urmeze o iarnă ”devastatoare”

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 22:40 04 Noi 2021 Modificat la 22:44 04 Noi 2021
Hans Kluge
Europa, ”epicentrul pandemiei”. OMS avertizează că ar putea să urmeze o iarnă ”devastatoare” Sursa foto: Hepta.ro

Directorul OMS Europa, Hans Kluge, a transmis că ritmul de transmitere al virusului în regiune este „foarte îngrijorător”. Preocupările vin în contextul în care o mare parte din Europa se luptă cu vârfuri ale infectărilor, Germania raportând joi cel mai mare număr de cazuri noi zilnice de la începutul pandemiei.

"Suntem, din nou, epicentrul pandemiei," a subliniat Kluge. „Rata actuală de transmitere din cele 53 de ţări din regiunea europeană este foarte preocupantă (...) şi, dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în această regiune până în februarie," a adăugat acesta.

Reprezentantul OMS a mai explicat și că spitatele se confruntă cu o presiune considerabilă. 

În cea mai recentă actualizare săptămânală, OMS a declarat că Europa a înregistrat o creștere cu 6% a cazurilor față de săptămâna precedentă. Aceasta a fost cea mai mare dintre toate regiunile globale, cu toate celelalte regiuni înregistrând „scăderi sau tendințe stabile”.

”Ne aflăm într-un alt punct critic al reapariției pandemiei”, a spus Kluge. El a dat vina pe doi factori pentru noul val; relaxarea măsurilor Covid-19 și lipsa acoperirii vaccinale în Balcani și spre estul continentului.

”Ratele de spitalizare în țările cu absorbție scăzută de vaccin sunt semnificativ mai mari și cresc mai rapid decât în ​​cele cu absorbție mai mare”, a adăugat acesta.

Sfaturile OMS pentru combaterea pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat la purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de distanţare socială, pentru a reduce numărul de infectări. 

”Testele, aplicaţiile de urmărire a cazurilor-contact, ventilarea spaţiilor închise şi distanţarea fizică vor continua să facă parte din arsenalul nostru de apărare, alături de vaccinarea rapidă, corectă şi generalizată pentru fiecare persoană eligibilă", a spus Hans Kluge.

"Prognoze fiabile arată că dacă reuşim să ajungem la o rată de utilizare de 95% a măştii sanitare în Europa şi Asia Centrală, vom putea să salvăm până la 188.000 de vieţi din acele 500.000 de vieţi pe care riscăm să le pierdem până în februarie 2022", a adăugat acesta.

×
Parteneri
x close