Guvernul elvețian a optat pentru achiziția de aparate Lockheed Martin's F-35A Lightning II, stârnind un val de critici interne pentru alegerea celui mai scump aparat de luptă conceput vreodată, continuă sursa citată.
Tranzacția se ridică la 5,5 miliarde de dolari.
Elveția devine a 15-a țară din lume care își dotează forțele aeriene cu astfel de aparate cu capabilități stealth, care le fac invizibile pentru radare.
Pe listă se află Belgia, Danemarca, Italia, Olanda, Norvegia și Marea Britanie. Polonia s-a alăturat recent acestui "club" al achizitorilor celor mai scumpe avioane de luptă.
Într-o altă tranzacție, elvețienii plătesc 2,1 miliarde de dolari pentru a cumpăra sisteme de rachete sol-aer Patriot de la grupul militar-industrial Raytheon din SUA.
Elvețienii preferă armele americane
CNN notează că furnizorii americani s-au impus în fața celor europeni.
În competiție s-au aflat, între alții, Boeing, cu aparatul F/A-18 Super Hornet, francezii de la Dassault cu avionul Rafale și proiectul european Eurofighter, construit în Germania, dar și compania italiană Leonardo și britanicii de la BAE Systems.
În ceea ce privește dotarea cu rachete, Raytheon a fost aleasă în detrimentul grupului franco-italian Eurosam.
Decizia guvernului elvețian a impulsionat ONG-urile anti-înarmare și partidele de stânga să lanseze o campanie în vederea unui referendum referitor la achizițiile militare.
Ar fi a treia oară când elvețienii sunt chemați să voteze asupra dotării cu avioane militare.
În urmă cu șapte ani, electoratul a respins prin vot achiziția de aparate suedeze Gripen, produse de compania Saab.
Ministrul elvețian al apărării explică de ce a ales "Ferrari" în loc de "Volkswagen"
Bugetul de 6 miliarde de franci elvețieni (6,5 miliarde de dolari) pentru dotarea cu armament a fost aprobat cu majoritate strânsă anul trecut.
Iar unii politicieni elvețieni pun la îndoială nevoia dotării acestei țări cu aparate care pot străbate teritoriul alpin în 10 minute.
"Decizia este, pur și simplu, de neînțeles", spune Priska Seiler Graf, parlamentar al social-democraților.
"Nu este vorba doar de a cumpăra avioanele, ci și de cheltuielile de întreținere și operare. Ar trebui să căutăm o soluție europeană. Nu vrem să depindem de Statele Unite", a adăugat ea.
Însă ministrul elvețian al apărării, Viola Amherd, a declarat că aparatele F-35 au fost alese pentru cea mai bună performanță la cel mai competitiv cost.
Folosind o comparație cu branduri din industria auto, Amherd a spus:
"Nu am fi cumpărat un Ferrari dacă un Volkswagen ar fi îndeplinit obiectivele și dacă Ferrari-ul ar fi fost de trei ori mai scump".
Joe Biden, lobby la Geneva pentru companiile americane
Costul total ajunge la 15,5 miliarde de franci elvețieni (16,7 miliarde de dolari) ținând cont de cheltuielile de operare pe 30 de ani și este mai ieftin cu două miliarde de franci comparativ cu a doua cea mai ieftină ofertă.
Parlamentul elvețian urmează să se pronunțe la începutul anului viitor și poate amenda cheltuielile și termenii achizițiilor, fără a putea decide schimbarea companiilor câștigătoare.
Președintele american Joe Biden a făcut lobby pentru companiile americane în cadrul întâlnirii cu omologul său elvețian, la Geneva, luna trecută, unde a avut loc summit-ul liderilor din SUA și Rusia.
Foto: avion Lockheed Martin F-35 Lightning II pe pista bazei militare americane de la Fort Lauderdale, Florida, 19 noiembrie 2020