Antena 3 CNN International News Elon Musk e pe cale să devină mult mai bogat

Elon Musk e pe cale să devină mult mai bogat

A fost un început dur de 2022 pentru cea mai bogată persoană din lume. Nu este prea îngrijorată, totuși. Dacă analiștii au dreptate, Tesla va raporta rezultate financiare puternice în acest an, care îi vor aduce lui Musk miliarde de dolari în acțiuni.

Elon Musk
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Ian 2022   •   11:11

Acțiunile Tesla ale Elon Musk au pierdut aproximativ 30 de miliarde de dolari în acest an până la închiderea de luni, deoarece acțiunile au scăzut cu 12%.

Dar următoarele 12 luni ar putea fi cele mai profitabile pentru Musk vreodată. Dacă analiștii au dreptate, Tesla va raporta rezultate financiare puternice în acest an, care îi vor aduce lui Musk miliarde de dolari în acțiuni.

Musk nu primește niciun salariu de bază sau bonus în numerar de la Tesla. În schimb, el primește opțiuni pe acțiuni bazate pe faptul că compania atinge anumite obiective financiare și de valoare de piață. Pachetul său salarial din 2018 a alocat 101 milioane de acțiuni ajustate divizate care ar fi acordate lui Musk în 12 tranșe egale, deoarece compania a atins acele valori de referință.

Valorile de referință ale valorii de piață au fost toate atinse, chiar dacă recentul diapozitiv al Tesla a eliminat-o de pe lista companiilor cu o capitalizare de piață de un trilion de dolari. Și șapte dintre țintele financiare au fost atinse până acum, două fiind atinse în 2019, încă două în 2020 și trei în primele nouă luni din 2021.

Așa că a primit deja 59 de milioane din cele 101 milioane de opțiuni din acel pachet.

Analiștii se așteaptă ca Tesla să atingă celelalte cinci ținte financiare în acest an pentru a-i oferi lui Musk toate opțiunile pe care le-ar putea obține în cadrul pachetului din 2018. Dacă au dreptate, el se va califica pentru patru dintre tranșe anul acesta - un record pentru el - și încă una la începutul lui 2023, după ce rezultatele trimestrului patru din 2022 vor fi oficial în cărți.

„Cu traiectoria de creștere a Tesla, aș fi surprins dacă nu va primi toate cele cinci tranșe anul acesta”, a spus Dan Ives, analist tehnic pentru Wedbush Securities.

Fiecare dintre tranșele de opțiuni i-ar da dreptul de a cumpăra 8,4 milioane de acțiuni la prețul de chilipir de 70,01 USD pe acțiune - prețul acțiunilor când opțiunile au fost acordate pentru prima dată în 2018. La prețul de închidere de luni de 930 USD, acesta înseamnă că fiecare tranșă de opțiuni ar valora 7,3 miliarde USD, iar toate cele cinci tranșe ar totaliza 36,3 miliarde USD.

O factură fiscală mare... în 2027

Oricât de multe opțiuni va primi Musk în următoarele 12 luni, probabil că nu va trebui să plătească niciun impozit pe ele timp de aproximativ cinci ani. Asta pentru că va trebui să plătească impozite pe opțiuni doar după ce va exercita opțiunile și va cumpăra acțiuni suplimentare. Și este probabil să facă asta doar atunci când opțiunile sunt pe cale să expire.

A făcut asta anul trecut, când a exercitat 22,9 milioane de opțiuni care trebuiau să expire în august 2022, lăsându-l cu o taxă record de 11 miliarde de dolari pentru anul trecut.

Aceste ultime opțiuni nu vor expira până în ianuarie 2028, așa că probabil că nu le va exercita până în 2027. Încă nu a trebuit să plătească taxe pentru cele 59 de milioane de opțiuni pe care le-a primit deja ca parte a acelui pachet salarial din 2018.

Și probabil că nu va plăti impozite pentru niciuna dintre cele 42 de milioane de opțiuni suplimentare pe care este probabil să le primească în următoarele 12 luni, indiferent cât de mult valorează acestea.

Acțiunile Tesla sunt în pericol

Cea mai mare problemă pentru Musk este că acțiunile Tesla au un an deosebit de prost. El deține 177,7 milioane de acțiuni, pe lângă opțiunile pe care le deține deja de a cumpăra alte 59 de milioane de acțiuni. Acesta este motivul impactului masiv asupra averii sale nete în 2022. Totuși, instrumentul de urmărire a miliardarului Forbes în timp real duce valoarea netă a lui Musk la 241 de miliarde de dolari.

Investitorii au devenit îngrijorați de acțiunile tehnologice mai riscante, cum ar fi Tesla, pe măsură ce Rezerva Federală face eforturi pentru a înlătura inflația cu rate mai mari și mai puține stimulente. Tesla valorează mai mult decât cei mai mari 10 producători auto din lume, în ciuda vânzărilor semnificativ mai mici decât fiecare dintre ei. 

Luni, acțiunile Tesla au scăzut cu până la 10% pe zi la un moment dat. Dar au revenit împreună cu restul pieței pentru a închide doar 1,5%. Totuși, asta a fost suficient pentru a reduce cu 3,3 miliarde de dolari din valoarea netă a lui Musk.

Mulți analiști văd recentul diapozitiv al acțiunilor Tesla ca un regres temporar. Acțiunile Tesla au suferit o alunecare similară la începutul anului 2021 pentru a încheia anul cu 50%. 

 

×
Subiecte în articol: Elon Musk tesla avere actiuni miliarde
Citește mai multe din International News
» Vezi toate știrile din International News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close