Turma, constituită din 14 elefanți asiatici, a fost monitorizată pe parcursul migrației care a început în urmă cu 17 luni în urmă, în provincia Yunnan.
Peste 25.000 de polițiști cu vehicule și drone au fost implicați în monitorizarea turmei.
Elefanții din Yunnan au făcut ravagii în "excursia" lor de un an și jumătate
În "excursia" lor 500 de kilometri, animalele au străbătut câmpii, dar și orașe, au distrus recolte de milioane de dolari și au avariat clădiri.
Pe măsură ce turma s-a apropiat de așezări omenești, rezidenții au fost relocați temporar, pentru a preveni confruntarea cu animalele.
În luna iunie, cele 14 mamifere masive au ajuns în apropierea capitalei provinciale Kunming.
După ce eforturile inițiale de a determina elefanții să revină în Rezervația Naturală Mengyangzi au eșuat, turma s-a întors în cele din urmă și a început drumul către casă.
Duminică, cei 14 componenți se aflau la circa 200 de kilometri de rezervație
Wan Yong, conducătorul echipei de monitorizare a elefanților, a declarat, luni, că turma a traversat râul Yuanjiang și continuă să se îndrepte spre sud.
Motivul migrației elefanților rămâne un mister
Pentru a se asigura că elefanții păstrează traseul corect, echipele de monitorizare au folosit garduri electrice, momeli și drumuri artificiale.
Experții nu s-au pus încă de acord asupra motivului pentru care elefanții își părăsesc habitatul uzual și pleacă în călătorii de sute de kilometri.
Unii susțin că este vorba de faptul că turma este condusă de un lider fără experiență, care se rătăcește, în timp ce alții cred că elefanții ar putea încerca să își caute un nou loc de trai.
Elefantul asiatic este o specie protejată, în pericol de dispariție. În China trăiesc doar aproximativ 300 de elefanți sălbatici, majoritatea în sudul provinciei Yunnan, la fel ca și turma monitorizată.