Antena 3 CNN International News El Salvador devine oficial prima ţară din lume care adoptă Bitcoin ca mijloc de plată

El Salvador devine oficial prima ţară din lume care adoptă Bitcoin ca mijloc de plată

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 21:39 09 Iun 2021 Modificat la 21:39 09 Iun 2021
o_1f7ooabi9395187i1rkavb1163jb.jpg
Sursa foto: Hepta

Acum douăzeci de ani, El Salvador și-a înlocuit moneda națională, colón, cu dolarul SUA. Acum, președintele țării, Nayib Bukele, vrea să facă ceea ce pare a fi un pas la fel de drastic cu banii națiunii sale. El dorește să declare că Bitcoin este o plată legală împreună cu dolarul.

Congresul ţării din America Centrală a votat cu o „supermajoritate” în favoarea Legii pentru Bitcoin, cu 62 din 84 de voturi disponibile în Parlament.

La scut timp după anunţ, preţul celei mai valoroase criptomonede din lume a crescut cu 5% la 34.239 dolari.

„Obiectivul acestei legi constă în reglementarea Bitcoin-ului ca mijloc nerestricţionat de plată ce presupune tranzacţii nelimitate”, reiese din documentul trimis de preşedintele Nayib Bukele către Congres.

Astfel, preţurile produselor vor putea fi afişate de acum în Bitcoin, iar cetăţenii vor avea posibilitatea să îţi plătească taxele prin intermediul monedei digitale. De asemenea, tranzacţiile în Bitcoin nu vor deveni subiectul impozitului pe câştigurile de capital.

Bitcoinul este cunoscut pentru fluctuațiile mari de cotație iar numeroși critici afirmă că prima criptomonedă din lume nu este adecvată pentru a fi efectiv o monedă. Deocamdată nu este clar cum El Salvador va implementa bitcoinul ca monedă curentă.

În aprilie, bitcoinul a atins maximul istoric de 64.829,14 dolari, dar de atunci valoarea sa a scăzut aproape la jumătate, potrivit site-ului specializat CoinDesk. Cu toate acestea, criptomoneda s-a apreciat cu 230% în ultimele 12 luni.

Rata de schimb cu dolarul american „va fi stabilită în mod liber de către piaţă”, potrivit legii.

Legea mai spune că statul va „promova mecanismele necesare astfel încât populaţia să poată accesa tranzacţiile în Bitcoin”.

Aproximativ 70% din populaţia ţării nu are acces la serviciile financiare tradiţionale, criptomoneda fiind văzută drept un mijloc prin care autorităţile intenţionează să crească nivelul de incluziune financiară.

Legea propusă de Nayib Bukele vine după ce preşedintele a anunţat săptămâna trecută că El Salvador a obţinut un parteneriat cu firma de portofele digitale Strike, care va construi noua infrastructură financiară a ţării folosind tehnologia Bitcoin.

×
x close