Piatra de 1.098 de carate, despre care se crede că este al treilea cel mai mare diamant de „calitate prețioasă” găsit vreodată, a fost prezentat astăzi președintelui Mokgweetsi Masisi.
Descoperirea a fost făcută la începutul acestei luni, în mina Jwaneng, la aproximativ 75 de mile de capitala țării, Gaborone. Mina este operată de Debswana, o companie de diamante deținută în comun de guvernul țării și de Grupul De Beers.
Deschisă oficial în 1982, mina Jwaneng produce de obicei între 12,5 și 15 milioane de carate de diamante pe an, potrivit Debswana.
Un cont oficial guvernamental de Twitter a scris că „banii veniți de pe urma diamantului vor fi folosiți pentru a avansa dezvoltarea națională în țară”.
"Debswana ar trebui să utilizeze această ultimă descoperire ca punct de inflexiune, pentru ca mina să își folosească tehnologia pentru a realiza mai multe astfel de descoperiri", s-a mai arătat în postare.
Administrația prezidențială lui Masisi a postat, de asemenea, o serie de imagini care arată diamantul prezentat președintelui și cabinetului său.
Topul celor mai mari diamante descoperite vreodată
În prezent, cel mai mare diamant înregistrat vreodată este diamantul Cullinan de 3.106 carate, găsit în Africa de Sud în 1905. Cullinan a fost ulterior tăiat în pietre mai mici, dintre care unele fac parte din bijuteriile coroanei familiei regale britanice.
Cea de-a doua cea mai mare descoperire este considerată Lesedi La Rona, o piatră de 1.109 de carate găsită de firma canadiană Lucara Diamond, la mina Karowe, tot în Botswana, în 2015. Diamantul a fost vândut bijutierului de lux Graff pentru 53 de milioane de dolari, doi ani mai târziu.
Diamantele brute sunt de obicei clasificate ca fiind de calitate prețioasă, în funcție de culoare, claritate, dimensiune și formă.
Așadar, în cuida faptului că un un alt diamant, chiar mai mare, a fost găsit în Botswana în 2019 (o piatră de 1.758 de carate denumită Sewelô), experții au spus că aceasta nu ar putea fi considerată în întregime de calitate prețioasă. Piatra a fost achiziționată mai apoi de marca franceză de lux Louis Vuitton, în 2020, pentru o sumă nedivulgată.
Într-un interviu pentru CNN, Sewelô Rob Bates, un blogger din industria diamantelor și a bijuteriilor, a declarat că doar „o mână” de companii din lume știu cum să „taie din punct de vedere economic” astfel de diamante mari mari.
"Dar este întotdeauna un moment special când într-o mină este găsită o piatră uriașă precum aceasta", a spus el. "Este bine pentru afaceri, este bine pentru Botswana."