Antena 3 CNN International News Dezertorul Wagner Andrei Medvedev rupe tăcerea: "Deținuți, cadavre, mai mulți deținuți, mai multe cadavre"

Dezertorul Wagner Andrei Medvedev rupe tăcerea: "Deținuți, cadavre, mai mulți deținuți, mai multe cadavre"

Andrei Medvedev, dezertorul din compania paramilitară Wagner a cărui poveste a fost relatată de presa internațională, a dezvăluit CNN alte detalii sordide din perioada în care a luptat în Ucraina, în calitate de mercenar cu contract.

mercenar Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2023   •   13:39

Medvedev a vorbit cu reporterii CNN la Oslo, după ce a traversat granița dintre Rusia și Norvegia într-o dezertare îndrăzneață, peste un lac înghețat, folosind un costum alb de camuflaj.

El a evocat momentul execuției unui alt dezertor Wagner, Evgheni Nujin, care a fost ucis în fața camerei de filmat cu un baros și a spus că această atrocitate l-a încurajat să plece.

Potrivit lui Medvedev, comandanții grupului fondat de oligarhul Evgheni Prigojin erau nemiloși cu subordonații care refuzau să lupte.

"Au adus doi deținuți care au refuzat să meargă la luptă și i-au împușcat în fața tuturor, îngropându-i apoi în șanțurile săpate de recruți", a povestit el.

Citește și: Povestea lui Andrei Medvedev, mercenarul Wagner care a dezertat în Norvegia | "M-am temut că mă vor ucide cu barosul!"

Andrei Medvedev susține că, după ce a semnat contractul cu Wagner în iulie 2022, a fost trimis în apropiere de Bahmut, oraș strategic disputat de luni de zile de forțele ruse și ucrainene.

El spune că grupul paramilitar nu avea o tactică bine stabilită iar planurile erau făcute "din mers".

Andrei Medvedev, dezertor Wagner: "Numărul deținuților recrutați a continuat să crească"

Medvedev a declarat CNN că, în a șasea zi de la desfășurarea sa în Ucraina, a știut că nu vrea să se întoarcă pentru o altă misiune, după ce a fost martor la transformarea combatanților grupului în carne de tun.

"Nu existau deloc tactici reale. Primeam doar indicații cu privire la poziția adversarului. Nu existau ordine precise despre cum ar trebui să ne comportăm", a precizat fostul combatant.

El mărturisit că inițial sub comanda sa erau 10 oameni, număr care a crescut odată cu deținuții recrutați și trimiși să moară pe front.

"În cele din urmă, am avut o mulțime de oameni sub comanda mea (...) Era o continuă circulație. Cadavre, mai mulți deținuți, mai multe cadavre, mai mulți deținuți", povestit el.

Andrei Medvedev, dezertor Wagner: "Morții sunt dați dispăruți, pentru a nu plăti despăgubiri"

CNN menționează că nu a reușit să verifice în mod independent relatarea sa, iar grupul Wagner nu a răspuns la solicitarea de a comenta spusele lui Medvedev.

Acesta a mai menționat că Wagner le-a promis peste 70.000 de dolari despăgubiri familiilor deținuților ruși care s-au lăsat recrutați, în cazul decesului pe front.

În realitate, nimeni nu a vrut să plătească atâția bani și mulți ruși care au pierit luptând în Ucraina au fost, pur și simplu, declarați "dispăruți", a spus Andrei Medvedev, conform CNN.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close