Antena 3 CNN International News Ani grei de închisoare pentru un jurnalist american care a relatat o lovitură de stat pusă la cale de armată

Ani grei de închisoare pentru un jurnalist american care a relatat o lovitură de stat pusă la cale de armată

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:44 12 Noi 2021 Modificat la 09:44 12 Noi 2021
Fenster
Ani grei de închisoare pentru un jurnalist american care a relatat o lovitură de stat pusă la cale de armată Sursa foto: hepta

Fenster (fotomontaj, stânga)a fost găsit vinovat de încălcarea legii imigrației, asociere ilegală și încurajarea disidenței față de armată.

Săptămâna aceasta, el a mai fost pus sub acuzare pentru încă două infracțiuni: rebeliune și terorism. Acestea i-ar putea aduce condamnarea pe viață.

În vârstă de 37 de ani, Danny Fenster a fost redactorul șef al publicației online Frontier Myanmar. El a fost arestat în luna mai pe aeroportul internațional Yangon și este unul dintre zecile de jurnaliști încarcerați după lovitura de stat.

Anterior, Fenster a lucrat pentru un alt site de știri, critic la adresa militarilor care au preluat puterea în țară.

Publicația unde lucra jurnalistul la momentul arestării susține că acuzațiile la adresa acestuia sunt fără temei.

Jurnaliștii, arestați pe bandă rulantă în Myanmar

"Acuzațiile sunt în totalitate bazate pe susținerile că a lucrat la site-ul interzis Myanmar Now. Danny a demisionat de la Myanmar Now în iulie 2020 și s-a alăturat redacției Frontier în luna următoare. La momentul arestării, el lucra pentru această redacție de peste nouă luni", arată Frontier Myanmar.

Presa internațională notează că sentința pronunțată în cazul lui Fenster vine după ce un alt jurnalist străin, Yuki Kitazumi, din Japonia, a fost arestat în acestă țară sub acuzația că răspândește știri false.

El a fost eliberat la cererea autorităților de la Tokyo.

SUA au cerut eliberarea lui Danny Fenster înainte de pronunțarea sentinței de 11 ani de închisoare.

"Natura profund nedreaptă a încarcerării lui Danny este clară pentru toată lumea. Regimul (din Myanmar) trebuie să ia măsura prudentă de a-l elibera imediat", se spune într-o declarație a Departamentului de Stat american.

Autoritățile de la Washington nu au comentat încă sentința.

Lovitura de stat din Myanmar, declanșată sub pretextul fraudei electorale

Armata a preluat puterea în Myanmar în luna februarie după o victorie clară în alegeri a partidului premierului Aung San Suu Kyi.

Însă militarii susțin că scrutinul a fost fraudat.

Mii de oameni au ieșit în stradă în toată țara pentru a protesta față de lovitura de stat.

Protestele au escaladat, iar forțele armate au tras cu muniție de război în civili.

De atunci, aproape 2.000 de oameni au fost uciși în confruntări cu militarii și aproape 8.000 au fost arestați, acuzați sau condamnați.

Aproximativ 80 de jurnaliști se numără printre arestați. Asociația de Ajutor pentru Deținuții Politici arată că 50 dintre aceștia sunt încă în detenție.

Myanmar, cunoscut și ca Burma, a fost colonie a Imperiului Britanic și și-a câștigat independența în 1948, fiind condus de armată în cea mai mare parte a deceniilor ulterioare. 

Restricțiile militare s-au diminuat treptat din 2010 iar în 2015 au avut loc alegeri libere, urmate de instalarea, anul următor, a unui guvern condus de Aung San Suu Kyi.

×
x close