Antena 3 CNN International News Curtea Penală Internațională, chemată să emită mandate de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și pentru liderii Hamas Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Ismail Haniyeh

Curtea Penală Internațională, chemată să emită mandate de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și pentru liderii Hamas Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Ismail Haniyeh

Curtea Penală Internațională, CPI, cu sediul la Haga, este solicitată să emită mandate de arestare pentru șeful Hamas în Fâșia Gaza și pentru premierul israelian.

de Adrian Iclozan    |    Claudiu Ştefan    |    20 Mai 2024   •   15:20

Yahya Sinwar și Benjamin Netanyahu sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, în urma atacului asupra civililor israelieni, la 7 octombrie 2023, și a operațiunii militare de eradicare a Hamas în Gaza, declanșată de statul evreu drept răspuns.

Informația privind solicitarea CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Sinwar și Netanyahu provine de la procurorul-șef al CPI, Karim Khan.

Într-un interviu exclusiv pentru realizatoarea CNN Christiane Amanpour, Khan a precizat că vizează emiterea de mandate de arestare și pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, precum și pentru alți doi conducător de vârf ai Hamas: liderul Brigăzilor Al Qassem, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, mai cunoscut sub numele Mohammed Deif, și liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Este prima dată când o cerere adresată Curtea Penală Internațională îi vizează pe liderii guvernamentali ai unui stat aliat al SUA, în cazul de față, Israelul, notează CNN.

Inițiativa procurorului-șef al CPI îl plasează pe Benjamin Netanyahu în compania președintelui rus Vladimir Putin.

CPI a emis anul trecut un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război

CPI a emis anul trecut un mandat de arestare pe numele lui Putin în legătură cu războiul purtat de Rusia în Ucraina.

Un grup de judecători ai CPI va analiza acum cererea lui Khan, de emitere a mandatelor de arestare.

Acesta din urmă a precizat că acuzațiile la adresa lui Sinwar, Haniyeh și Deif includ "exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție".

În ceea ce-i privește pe Netanyahu și Gallant, aceștia sunt acuzați de "provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare și țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului", a declarat Khan pentru Amanpour.

În GALERIA FOTO următoare, premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, șeful politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și șeful militar al grupării, considerat "creierul" atacului din 7 octombrie 2023, Yahya Sinwar:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Luna trecută au apărut informații potrivit cărora procurorul-șef al CPI va cere emiterea mandatelor de arestare pentru cei menționați.

Premierul israelian Netanyahu a declarat cu această ocazie că orice mandat de arestare al CPI împotriva unor înalți oficiali guvernamentali și militari israelieni "ar însemna un scandal de proporții istorice" și că Israelul "are un sistem juridic independent, care investighează cu rigurozitate toate încălcările legii".

Procurorul-șef al CPI: Nimeni nu e mai presus de lege

Întrebat de Christiane Amanpour despre comentariile făcute de Netanyahu, Karim Khan a replicat că "nimeni nu este mai presus de lege".

El a spus că, dacă Israelul nu este de acord cu CPI, "este liber, în ciuda obiecțiilor sale privind jurisdicția, să depună o contestație în fața judecătorilor Curții".

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale CPI.

Curtea susține că are jurisdicție asupra Fâșiei Gaza, a Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial în 2015 respecte principiile fondatoare ale Curții Penale Internaționale.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close